Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

"Republika": Bezdarbnieka pabalsts uzreiz ir jāpiešķir nevakcinētajiem, kuri zaudēs darbu

© Oksana Džadana/ F64

Bezdarbnieka pabalsts uzreiz ir jāpiešķir nevakcinētajiem, kuri valdības ārkārtējās situācijas rīkojuma regulējuma dēļ zaudēs darbu, par partijas "Republika" nostāju informēja tās pārstāve Inese Ozoliņa.

Saeimas deputāti, kuri ir partijas biedri, iesnieguši likuma grozījumus, kas paredzēs, ka personām, kuras nav vakcinētas vai kurām nav sertifikāta un kuras zaudēs darbu Ministru kabineta ārkārtējās situācijas rīkojuma "par piespiedu atstādināšanu" dēļ, tiktu piešķirts bezdarbnieka pabalsts no iesnieguma iesniegšanas dienas.

Kā norāda "Republikas" politiķi, ja viņu rosinājums netiks atbalstīts, tad valdības lēmumu dēļ daļa sabiedrības tikšot apzināti atstāta bez ienākumiem un pakļauta nabadzības riskam, kas Latvijā jau tagad ir augsts.

"Republikas" līdzpriekšsēdētājs, bijušais iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens pauž, ka valdības lēmumu atstādināt no darba nevakcinētos darbiniekus varot salīdzināt ar slazdu, jo šiem cilvēkiem nebūs iespējas saņemt likumā paredzēto atlaišanas kompensāciju no darbadevēja, savukārt no valsts bezdarbnieku pabalsts pienāksies tikai pēc trim mēnešiem.

"Turklāt tas viss būs rudens un ziemas mēnešos, kad cilvēkiem ir jāmaksā par apkuri un būtiski kāpušas cenas energoresursiem. Šāda situācija skars pietiekami lielu sabiedrības daļu, un tam būs nopietnas sociālās sekas," nepieciešamos likuma grozījumus pamato Ģirģens. Viņa ieskatā valdības pieņemtais regulējums šajā lietā esot vēl viens nepārdomāts lēmums.

Priekšlikumu iesnieguši "Republikas" biedri, Saeimas deputāti Kaspars Ģirģens, Ēriks Pucens, Vjačeslavs Dombrovskis un Evija Papule, kā arī Saeimas deputāte Ramona Petraviča (PCL).

Paredzēts, ka piedāvātā kārtība stātos spēkā novembrī un tiktu izbeigta līdz ar ārkārtējās situācijas noslēgšanos.