Beitnere-Le Galla: Latvija turpinās sniegt ukraiņiem palīdzīgu roku un praktisku palīdzību laikā, kad jūtama Krievijas agresija

© Kaspars Krafts / F64

Šodien, kad ukraiņi visskaudrāk izjūt Krievijas agresiju un burtiski atrodas frontes pirmajās līnijās, Latvija nelokāmi turpinās sniegt ukraiņiem palīdzīgu roku un praktisku palīdzību, šodien uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre Dagmāra Beitnere-Le Galla (JKP), darba vizītē Kijevā tiekoties ar Ukrainas parlamenta amatpersonām.

Šajā darba vizītē Beitnere-Le Galla tikās ar Ukrainas parlamenta vicespīkeri Olenu Kondratjuku, Humanitāro un Informācijas jautājumu komitejas vadītāju Mikitu Poturajevu), Latvijas-Ukrainas sadraudzības grupas deputātiem, kā arī apmeklēja starptautiskās iniciatīvas "Krimas platforma" biroju.

Parlamentāriete akcentēja, ka Latvija no savas pieredzes zina, cik svarīgs ceļā uz brīvību ir starptautiskās sabiedrības atbalsts. "Tādēļ Latvija iestāsies, lai jautājumi par cilvēktiesību situāciju Krimā, kā arī Krimas nelikumīgo aneksiju pastāvīgi būtu starptautisko organizāciju redzeslokā," piebilda Beitnere-Le Galla.

Saeimā jau ir izveidota grupa starptautiskās Krimas platformas atbalstam, un deputāti aicinās kolēģus līdzīgi domājošās valstīs rīkoties tāpat, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre. Tāpat viņa minēja, ka Latvija plāno rīkot starptautisku konferenci, lai plaši iztirzātu okupācijas neatzīšanas politikas juridiskos aspektus.

Politiķe norādīja, ka ukraiņi var paļauties uz to, ka Latvija turpinās atbalstīt Ukrainas eiroatlantisko kursu un būs ciešs Ukrainas sabiedrotais un advokāts starptautiskajās organizācijās. Vienlaikus mūsu valsts turpinās sniegt humanitāro palīdzību, kā arī plāno atjaunot rehabilitācijas kursus Austrumukrainā cietušajiem ukraiņu karavīriem.

Tikšanos laikā pārrunāta abu valstu parlamentu prakse, strādājot pie mediju darba regulējošo likumu izstrādes un pilnveidošanas. Beitnere-Le Galla atzina, ka Ukrainas pieredze, drosmīgi stājoties pretī Kremļa propagandai un dezinformācijai, var būt noderīga arī Baltijas valstīs.

"Gan Latvija, gan Ukraina kā demokrātiskas valstis šodien saskaras ar izaicinājumu sabalansēt valsts drošības intereses ar vārda brīvību," atzīmēja Saeimas priekšsēdētājas biedre.

Beitnere-Le Galla šajās dienās darba vizītē uzturas Kijevā, Ukrainā. Vizītes laikā viņa piedalījās arī Babinjaras traģēdijas 80.gadadienai veltītajos atceres pasākumos.

Politika

Jaunievēlētajai Jaunās konservatīvās partijas (JKP) priekšsēdētājai Dagmārai Beitnere-Le Gallai piemīt līdera potenciāls un harizma, taču JKP jādomā arī par skaidru ideoloģisko pozīciju, aģentūrai LETA vērtēja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle.