Saeima lems par atsevišķu likumu ES pilsoņiem par uzturēšanos Latvijā

© Kaspars Krafts / F64

Turpmāk Eiropas Savienības pilsoņu un viņu ģimenes locekļu ieceļošanu un uzturēšanos Latvijā noteiks atsevišķs likums, nevis Ministru kabineta noteikumi.

Valdības otrdien atbalstītais likumprojekts noteiks kārtību, kādā citu Eiropas Savienības dalībvalstu, Eiropas Ekonomikas zonas valstu un Šveices Konfederācijas pilsoņi, viņu ģimenes locekļi un ģimenes locekļi Latvijas pilsoņiem, kuri izmantojuši tiesības uz brīvu personu kustību, ieceļo un uzturas Latvijā, īstenojot tiesības brīvi pārvietoties, kā arī minētās kārtības ierobežojumus.

Likumprojektā ir noteikts ieceļošanas un uzturēšanās pamats, kā arī gadījumi, kad ieceļošanu un uzturēšanos ierobežo, anulējot personām izsniegtos dokumentus vai nosakot ieceļošanas aizliegumu.

Likumprojekts paredz pastāvīgās uzturēšanās tiesību anulēšanu Eiropas Savienības (ES), Eiropas Ekonomikas zonas valstu un Šveices pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem, ja viņu uzturēšanās ārpus Latvijas pārsniedz divus gadus.

Kā izņēmums no šī nosacījuma minēti attaisnojoši apstākļi, par kādiem var uzskatīt komandējumu, pašas personas vai tuvu radinieku slimību, nepārvaramu varu, izglītības iegūšanu un tamlīdzīgi, paredz likumprojekts "Eiropas Savienības pilsoņu un viņu ģimenes locekļu ieceļošanas un uzturēšanās Latvijas Republikā likums".

Tāpat likumprojekts papildināts ar nosacījumiem par pilsoņa vai viņa ģimenes locekļa aizturēšanu gadījumos, ja tiek apdraudēta valsts drošība vai sabiedriskā kārtība.

Patlaban Eiropas Savienības pilsoņu un viņu ģimenes locekļu ieceļošanu un uzturēšanos Latvijā nosaka Ministru kabineta 2011.gadā pieņemtie noteikumi, taču Eiropas Komisija vairākkārt norādījusi uz šāda normu hierarhiskā sadalījuma nepilnību, rosinot šīs normas iekļaut likumā, nevis Ministru kabineta noteikumos.

Lai likumprojekts stātos spēkā, tas vēl ir jāapstiprina Saeimā.

Politika

Krievijas troļļu ferma ir radījusi un izplatījusi nepatiesu apgalvojumu, ka viceprezidente Kamala Herisa 2011. gada jūnijā bija iesaistīta ceļu satiksmes negadījumā, kura rezultātā tika paralizēta 13 gadus veca meitene, atsaucoties uz “Microsoft” paziņojumu, vēsta raidsabiedrība “CBS News”.

Svarīgākais