Svētdiena, 12.maijs

redeem Ina, Ināra, Inārs, Valija

arrow_right_alt Politika

Izglītības ministre atvainojas par Riekstiņa izteikumiem, bet atlaist viņu negrasās (papildināts)

© Romāns Kokšarovs/F64

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece ir atvainojusies paralimpiešiem, viņu tuviniekiem un visai sabiedrībai, kurus aizskāra Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārā sekretāra Sanda Riekstiņa pārdomas par paralimpiešu prēmijām. Neskatoties uz to, ka ministrei ir jātaisnojas sava padotā vietā, viņa S. Riekstiņu atlaist negrasās. Vismaz tā var spriest pēc atvainošanās vēstules.

Attiecībā uz prēmijām paralimpiešiem - būšu ļoti nepopulārs, bet es to nesalīdzinu ar parasto sportu. Tās ir divas dažādas lietas - gan attiecībā uz konkurentiem gan visu pārējo. Nesaku, ka paralimpiešiem jābūt mazāk, bet parastajiem sportistiem jābūt vairāk, ņemot vērā konkurences faktu. Vienmēr ir tabu tēmas, par kurām nerunāt - labāk dodam un aizmirstam, citādi būs jātaisnojas. Manuprāt, abas šīs lietas nevar likt vienos svaru kausos. Diez vai tas ir godīgi pret parastiem sportistiem” ierakstā ‘Facebookr” ar savām domām dalījās Sandis Riekstiņš. Šis ieraksts sociālajos tīklos izsauca vētru. Vieni prasīja viņa tūlītēju atlaišanu, citi mudināja pašam atkāpties no amata. Daļa izteicās tik sulīgi, ka kauns to atkārtot.

Izglītības ministre Anita Muižniece uzsver, ka šajā gadījumā atbildība jāuzņemas viņai.

“Lai arī cik nepatīkams pārpratums šobrīd ir radies saistībā ar konkrēto citātu, ja kādam ir jāuzņemas atbildība par to, tad tas ir izglītības un zinātnes ministrs, proti, es, kā cilvēks, kurš ir izveidojis sava biroja komandu. No sirds un ar patiesu nožēlu atvainojos ikkatram paralimpietim, viņa tuviniekiem un ikvienam Latvijas iedzīvotājam, ko šī komunikācijas kļūda aizskārusi un varu apliecināt, ka darīšu visu, lai šādas situācijas neatkārtotos,” vietnē “Facebook” raksta A. Muižniece. Viņa atklāj, ka izveidojušos situāciju ir pārrrunājusi ar Sandi Riekstiņu. Viņa ir pārliecināta, ka S. Riekstiņa vēstījums ir pārprasts.

“Pārrunājot ar Sandi radušos situāciju, ir skaidrs, ka izskanējušais vārds ir radījis pārpratumu, tomēr varu apliecināt, ka ne es, ne ministrija neplāno samazināt esošo prēmiju apmēru vai nevienlīdzīgi attiekties pret olimpisko un paralimpisko spēļu laureātiem,” sola A. Muižniece.

Par saviem izteikumiem sociālajā tīklā "Facebook" atvainojies arī pats Riekstiņš, piebilstot, ka pats piedāvājis atstāt amatu.

" Ministres atbildi visi zina un tāpēc arī piekritu būt viņas komandā, jo cienu par attieksmi pret visiem, nešķirojot," teic S. Riekstiņš.

Parmalentārā sekretāra amatu S. Riekstiņš sāka pildīt šā gada 21. jūnijā. A. Muižniece S. Riekstiņa uzaicināšanu strādāt šajā amatā paskaidroja ar nepieciešamību stiprināt sporta jautājumus.

"Sporta nozare līdz šim Izglītības un zinātnes ministrijā ir bijusi nepelnīti atstāta „pabērna lomā”, jo centrālie jautājumi vienmēr bijuši saistīti ar vispārējo un augstāko izglītību. Nu droši varēsim teikt, ka arī sportam tiks veltīta pienācīgā uzmanība, jo īpaši, tuvojoties budžeta sarunām," toreiz A. Muižnieci citēja IZM Komunikācijas nodaļa.