Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Levits: Ja Saeima nobalsotu par Varakļānu iekļaušanu Rēzeknes novadā, parlaments tiktu atlaists

© Ģirts Ozoliņš/F64

Ja Saeima pretēji Satversmes tiesas (ST) lēmumam nobalsotu par Varakļānu iekļaušanu Rēzeknes novadā, parlaments tiktu atlaists, šovakar intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Viens pret viens" atklāja Valsts prezidents Egils Levits.

Valsts pirmā amatpersona uzsvēra, ka, ja deputāti būtu pieņēmuši tādu likumprojektu, kādu to uz apstiprināšanu virzīja atbildīgā parlamenta komisija, tad viņam nebūtu citas izvēles kā Saeimu atlaist.

"Prezidentam ir Satversmes sarga funkcijas. Nevar parakstīt likumu, kas ir klajā pretrunā ar Satversmi," skaidroja Levits, uzsverot, ka, ja Saeima lemtu pretēji ST spriedumam, parlaments tiktu atlaists un būtu jaunas vēlēšanas.

Levits akcentēja, ka jautājums par Varakļānu novada likteni tālāk jālemj Saeimai. Pats Valsts prezidents nezina, kāds risinājums būtu labākais.

LETA jau ziņoja, ka ST 28.maijā atzina Varakļānu novada pievienošanu Rēzeknes novadam par neatbilstošu Satversmei.

Lēmums par Varakļānu novadu kā atsevišķu pašvaldību vismaz uz laiku ir kompromiss pēc tam, kad Saeima bija balsojusi pretēji ST lēmumam attiecībā uz Varakļānu novada tālāko nākotni. Kompromisu vienošanās panākta pēc koalīcijas partiju tikšanās pie Valsts prezidenta Egila Levita, kurš norādījis uz Saeimas 31.maija balsojuma radīto konstitucionālās krīzes risku.

Par priekšlikumu, kas ignorē ST spriedumu un atbalsta Varakļānu iekļaušanu Rēzeknes novadā, 31.maijā Saeimas sēdē balsoja Jaunās konservatīvās partijas, Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un "Saskaņas" deputāti. Priekšlikums vēl līdz galam netika pieņemts, jo tam būtu nepieciešams balsojums par pašu likumprojektu kopumā.