Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Politika

Rinkēvičs aicina pārtraukt sadarbību ar Baltkrievijas aviokompānijām

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Reaģējot uz 23.maijā Baltkrievijas varasiestāžu īstenoto aviokompānijas "Ryanair" civilā reisa piespiedu novirzīšanu un nosēdināšanu Minskas lidostā, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) ir vērsies pie satiksmes ministra ar aicinājumu aizliegt Latvijā reģistrētajām aviokompānijām izmantot Baltkrievijas gaisa telpu, informēja Ārlietu ministrija (ĀM).

Rinkēvičs uzsvēra, ka ņemot vērā notikušo, Baltkrievijas gaisa telpa nav uzskatāma par drošu, un nedrīkstam pieļaut mūsu pasažieru apdraudēšanu. Ārlietu ministrs arī aicina pārtraukt sadarbību ar Baltkrievijas aviokompānijām, īpaši ar nacionālo aviokompāniju "Belavia”.

Vienlaikus Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis turpina saskaņot rīcību, lai pieņemtu vienotu lēmumu un izvērtētu iespējamo vēršanos pret iesaistītajām baltkrievu amatpersonām.

Baltkrievijas varasiestādes 23.maijā ar gaisa spēku iznīcinātāju veica aviokompānijas "Ryanair" civilā reisa "FR 4978" piespiedu nosēdināšanu Minskas lidostā, lai aizturētu Baltkrievijas neatkarīgo žurnālistu un opozīcijas aktīvistu Romānu Protaseviču. Latvija līdzās citām Rietumu valstīm aicina nekavējoties atbrīvot baltkrievu aktīvistu un nodrošināt viņa tiesību ievērošanu.

LETA jau rakstīja, ka Lietuvas valdība nolēmusi aizliegt ielidot savās lidostās un izlidot no tām lidmašīnām, kas veic lidojumus caur Baltkrievijas gaisa satiksmes informācijas reģionu.

"Lidojumi, kas notiks caur Baltkrievijas gaisa satiksmes kontroles zonu, Lietuvā netiks saskaņoti," pēc valdības sēdes žurnālistiem pastāstījusi premjerministre Ingrīda Šimonīte. Aizliegums stāsies spēkā no pusnakts pēc universālā koordinētā laika (UTC) jeb no plkst.3 pēc vietējā laika.

Kā norādījis Lietuvas satiksmes ministrs Marjus Skuodis, šis aizliegums skars aptuveni 180 lidmašīnu reisus. Valsts aeronavigācijas uzņēmumam "Oro navigacija" uzdots izplatīt šo informāciju pilotiem.