Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Kariņš līdz trešdienai gaida "KPV LV" Saeimas frakcijas lēmumu par Vitenberga demisiju

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs © F64 Photo Agency

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) līdz trešdienai gaida "KPV LV" Saeimas frakcijas lēmumu par to, vai tā vēlas ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (NA) demisiju, izriet no premjera sacītā šodien preses konferencē pēc Sadarbības sanāksmes sēdes.

Kariņš teica, ka Vitenberga lēmums pamest "KPV LV" un iestāties Nacionālajā apvienībā (NA) izraisa jautājumus par to, vai koalīcijas sadarbības līgums ir vai nav spēkā, kā arī liek vaicāt - kas notiek ar varas sadali starp partijām.

Viņaprāt, šis nav jautājums par domstarpībām, kas saistās ar koalīcijas kopīgiem mērķiem, bet ministra partijas maiņu.

Kariņš informēja, ka bija lūdzis NA un "KPV LV" frakcijai savstarpēji izrunāt domstarpības un pastāstīt pārējiem koalīcijas pārstāvjiem, kāds ir labākais risinājums. Tomēr puses šādu risinājumu nevarēja atrast. Premjers norādīja, ka pagājušajā nedēļā "KPV LV" frakcija nerosināja ministra nomaiņu, taču no partijas valdes ir nākušas divas vēstules atsaukt Vitenbergu no valdības darba.

Kariņš akcentēja, ka sadarbības līgums skaidri nosaka, ka sadarbība koalīcijā ir starp Saeimas frakcijām, ne partiju valdēm, tāpēc viņam kā Ministru prezidentam "KPV LV" valdes vēstules neesot saistošas šajā jautājumā.

Šodien viņš lūdza "KPV LV" Saeimas frakcijas vadītāju Māri Možvillo līdz trešdienas, 12.maija, beigām skaidri paust frakcijas viedokli - vai frakcija grib pieprasīt Vitenberga demisiju, vai nē. "Balstoties uz šo lēmumu, mēs attiecīgi rīkosimies un skatīsimies, kā nostabilizēt valdības, koalīcijas darbību kopumā," teica premjers.

"KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Možvillo apliecināja, ka "KPV LV" ķersies klāt Kariņa uzdevuma izpildei par frakcijas viedokļa noskaidrošanu līdz trešdienas darba dienas beigām. Pašlaik notiek sarunas partijas iekšienē starp biedriem, norādīja politiķis.

Vaicāts par to, ka Možvillo balss var būt izšķiroša frakcijas gaidāmajā lēmumā par to, vai Vitenbergam jāsaglabā ekonomikas ministra amats, frakcijas vadītājs atturējās komentēt, kāda būs viņa nostāja. Možvillo uzsvēra, ka tas būs "KPV LV" frakcijas kolektīvs lēmums.

Pašlaik frakcijā no deviņiem deputātiem četri deputāti iepriekš atbalstīja to, ka Vitenbergs paliek ekonomikas ministra amatā, četri citi nepiedalījās attiecīgajā sēdē, savukārt Možvillo agrāk aģentūrai LETA pauda, ka vēlas ieņemt neitrālu pozīciju un atrast kompromisu.

Kariņš minēja, ka gadījumā, ja viņš saņems aicinājumu atsaukt no amata Vitenbergu, tad, respektējot sadarbības līgumu, viņam nebūs citas izvēles. Turpretī Nacionālās apvienības (NA) līderis Raivis Dzintars atzīmēja, ka tā būtu ļoti sarežģīta situācija, jo NA ieskatā būtisks ir ne tikai frakcijas balsojums, bet katra deputāta balsojums.

Viņaprāt, "KPV LV" ir deputāti, kuri pēc būtības ilgstoši balso kopā ar opozīciju. "Cik taisnīgi ir neņemt vērā citu deputātu daļu, kas ir bijusi ar koalīciju un atbalstīja ministru? Mūsu skatījumā tā būtu netaisnīga situācija, un tā būtu dziļākā šīs valdības krīze," teica Dzintars.

Tikmēr Jaunās konservatīvās partijas valdes loceklis Krišjānis Feldmans norādīja, ka priecājas dzirdēt, ka premjeram ceļojot izdevies kārtīgi izlasīt sadarbības līgumu un pieņemt lēmumu vest diskusijas par iespējamo līguma satura grozīšanu, potenciāli leģitimējot jauno situāciju valdībā.

Vienlaikus parlamentārietis atzīmēja, ka neatkarīgi no "KPV LV" frakcijas lēmuma būs nepieciešamas tekstuālas korekcijas ekonomikas ministra amatā, un šīs izmaiņas jāparaksta visām koalīcijas partijām.

LETA jau ziņoja, ka Ministru prezidenta un "KPV LV" tikšanās saistībā ar "KPV LV" prasību par tai pienākošos ekonomikas ministra amatu pēc Vitenberga lēmuma aiziet uz citu partiju varētu notikt piektdien.