Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Kučinskis: ZZS būtu gatava iesaistīties jaunas valdības veidošanā

© F64 Photo Agency

Tiekšanās pēc varas politikā ir normāla parādība, līdz ar to arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) būtu gatava iesaistīties jaunas valdības veidošanā, bet tā nav ieinteresēta kļūt par ielāpu esošās valdības caurumiem, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Saeimas opozīcijas deputāts, bijušais Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš uzskata, ka Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) valdība ir iegājusi "ļoti lielā krīzē" un tai "nav nekādas saulainās perspektīvas". Valdošās koalīcijas partneriem, visticamāk, neizdosies atrisināt samilzušās domstarpības, un tas kavēs vajadzīgo lēmumu pieņemšanu, prognozēja politiķis, norādot, ka šādā gadījumā droši vien varonīgāk būtu valdībai pašai atkāpties, nevis "turpināt dreifēt".

Vaicāts, vai viņa pārstāvētā, Saeimas opozīcijā esošā ZZS būtu gatava pāriet uz darbu pozīcijā un piedalīties valdības veidošanā, Kučinskis atbildēja, ka politikā tiekšanās pēc varas ir normāls process, taču pašreizējā situācijā esošās valdības "lāpīšana" nav iespējama. "Tad ir [vajadzīgs] tīrs galds un jaunas sarunas par valdību, jo tu nevari aizlāpīt kaut kādus caurumus," skaidroja kādreizējais premjers.

Vaicāts, vai ZZS nav nekādu "sarkano līniju" pret kādu no pašreizējā valdībā esošajiem politiskajiem spēkiem, Kučinskis atbildēja, ka "sarkanajām līnijām" nevajadzētu būt svarīgākām par paveicamajiem darbiem. "Ja tu zini, kas ir jāizdara, kas ir vajadzīgs, tad tās sarkanās līnijas tikai traucē. Galvenais ir, ko tu uzliec kā prioritātes. Ja tev prioritātes ir sarkanās līnijas un tas, kā kārtot attiecības vienam ar otru, no tā jau cieš visi pārējie. Tāpēc es teiktu, ka tad ir vienkārši jāstrādā," izteicās politiķis.

Kā ziņots, attiecības starp valdības koalīcijas partneriem saasinājās pēc tam, kad ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs mainīja politisko piederību, atstājot "KPV LV" un kļūstot par Nacionālās apvienības biedru. Ņemot vērā minēto, "KPV LV" valde lūdza Kariņam atcelt Vitenbergu no ekonomikas ministra amata un uzsvēra, ka viņa palikšana amatā ir koalīcijas līguma pārkāpums. Uz koalīcijas līguma nepildīšanu šajā situācijā norādījusi arī Jaunā konservatīvā partija.

Tikmēr premjers paudis viedokli, ka, neraugoties uz partiju domstarpībām, viņa vadītā valdība ir rīcībspējīga. Kariņš partiju domstarpības saista ar pašvaldību vēlēšanu tuvumu. Taujāts, kādus konkrēti soļus spers izejai no aktuālajām domstarpībām koalīcijā, Kariņš atbildējis, ka publiski savus plānus neatklās, taču strādās, lai nodrošinātu mieru, citastarp premjers arī ieplānojis tikties ar "KPV LV".

* * * * * * * * * *
Publikāciju apmaksā politisko partiju apvienība “Zaļo un zemnieku savienība”