Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Saeima būtiski ceļ mediju uzraugu atalgojumu; līdz pat 3000 eiro "uz rokas"

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Saeima šodien lēma būtiski palielināt Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) un Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļu atalgojumu.

Šos grozījumus Saeima ir izskatījusi vienas dienas laikā. Šodien parlaments vispirms tiem piešķīra steidzamību un izskatīja pirmajā lasījumā. Deputāts Artuss Kaimiņš aicināja uzreiz izskatīt šo likumprojektu arī otrajā lasījumā, tomēr deputātes Ļubovas Švecovas ("Likums un kārtība") iebildumu dēļ to darīt nevarēja.

Tāpēc parlamentārietis noteica, ka priekšlikumu iesniegšanas termiņš šiem grozījumiem ir 20 minūtes, un likumprojektu lēma izskatīt nākamajā Saeimas ārkārtas sēdē. Minētajā laika posmā tika saņemts viens koalīcijas deputāta Jāņa Butāna (JKP) priekšlikums, kuru viņš vēlāk atsauca.

Balsojumā 47 deputātiem balsojot "par", 19 - "pret" un diviem politiķiem atturoties, parlamentārieši pieņēma skaļi apspriestās izmaiņas SEPLP un NEPLP atalgojumā.

Attiecīgi SEPLP locekļu atalgojums tiks kāpināts līdz 3000 eiro "uz rokas", bet padomes priekšsēdētājam līdz 3200 eiro. Šobrīd likumā paredzētā SEPLP locekļa mēnešalga plānota 2368 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas, kas nozīmē, ka atalgojums "uz rokas" ir ap 1660 eiro.

Ņemot vērā izšķiršanos celt SEPLP atalgojumu, arī NEPLP locekļu atalgojums būs ekvivalents SEPLP. NEPLP jaunais atalgojums būs spēkā no brīža, kad SEPLP sāks savu darbu - no 1.septembra.

NEPLP locekļa atalgojums pašlaik ir noteikts 2256 eiro apmērā, bet padomes priekšsēdētājam - 2715 eiro apmērā, kas pēc nodokļu nomaksas ir attiecīgi ap 1600 eiro un 1900 eiro.

Pēc Finanšu ministrijas (FM) atzinuma, SEPLP un NEPLP priekšsēdētāja atlīdzības likmei piemēro koeficientu 4,48, bet padomes locekļiem - 4,2. Atalgojums SEPLP stājas spēkā no brīža, kad SEPLP ir apstiprināta Saeimā.

Lai arī vairākums Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputātu likumprojekta virzību uz Saeimu atbalstīja, tomēr jautājumā par atalgojumu komisijas deputātu starpā bija viedokļu dažādība. Deputāts Boriss Cilēvičs (S) uzsvēra, ka laikā, kad sabiedrība ir būtiski cietusi no finansiāliem zaudējumiem Covid-19 pandēmijas dēļ, šāds atalgojums SEPLP un atalgojuma palielinājums NEPLP izraisīs vairāk negatīvu seku nekā pozitīvu, tāpēc viņš likumprojektu neatbalstīja. Atbalsts netika gūts arī no deputāta Vladimira Nikonova (S).

Cilēviča viedokli papildināja deputāts Andrejs Judins (JV), kurš likumprojektu šādā versijā gan atbalstīja, bet "ar smagu sirdi". Judins uzslavēja, ka komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš no FM ir panācis atzinumu par šādu atalgojuma apmēru - viņa ieskatā, tā vajadzētu rīkoties visu komisiju priekšsēdētājiem. Taču Judins norādīja, ka pie šī atalgojuma apmēra komisija ignorē Valsts kancelejas iepriekšējā sēdē sacīto, ka SEPLP locekļu alga sīvi konkurē ar Ministru prezidenta algu.

LETA jau ziņoja, ka SEPLP locekļa amatam pašlaik pieteikušies astoņi kandidāti. SEPLP izveidi paredz Saeimā pagājušā gada novembrī pieņemtais Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likums.

Jaunais likums noteic, ka SEPLP sastāvā ir trīs locekļi, kurus apstiprina Saeima. Vienu locekli apstiprināšanai izvirza Valsts prezidents, vienu - Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padome un vēl vienu Saeima saskaņā ar Saeimas kārtības rullī noteikto kārtību. Kandidatūras šim amatam tādējādi var izvirzīt ne mazāk kā desmit Saeimas deputāti.