Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Valdība spriedīs par Covid-19 ierobežojumu mīkstināšanu

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Šodien notiks kārtējā Ministru kabineta sēde, kurā tiks spriests par aktuālajiem ar Covid-19 izplatības mazināšanu saistītiem jautājumiem.

Valdības sēde sāksies plkst.12.

Ministri uzklausīs Veselības ministrijas sniegto informāciju par aktuālo epidemioloģiskās drošības situāciju un veselības aprūpes sistēmas kapacitāti un noslodzi, testēšanu, kā arī situāciju ģimenes ārstu praksēs.

Tāpat tiks uzklausīta ministrijas sniegtā aktuālā informācija par vakcināciju pret Covid-19.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pirmdienas vakarā pēc koalīcijas partiju tikšanās pauda skepsi pret pašreizējo atvieglojumu mīkstināšanu, pieaugot saslimstībai ar Covid-19.

Pavļuts teica, ka epidemioloģiskā situācija saistībā ar Covid-19 izplatību ir nestabila un bīstama, tāpēc nevaram atļauties spert tālākās soļus atvieglojumu virzienā. Pavļuts vērsa uzmanību, ka brīvdienu laikā saslimstības rādītāji ir kāpuši.

Veselības ministrs atgādināja, ka pagājušajā nedēļā pret Covid-19 ir vakcinēti vairāk nekā 43 000 cilvēku. Šonedēļ ir gaidāmi lieli vakcīnu piegāžu apjomi un tiks turpināts kāpināt vakcinācijas tempu, skaidroja politiķis.

Tikmēr Kariņš teica, ka būtiskai drošības pasākumu un ierobežojumu maiņai nav pamata, jo valstī lēnām pieaug saslimstība ar Covid-19. Viņš stāstīja, ka šonedēļ valdība izskatīs visus jautājumus, kas saistās ar Covid-19 apstākļiem, taču pēc tā, kas redzams šobrīd, premjers neredz pamatu drošai ierobežojumu būtiskai mainīšanai.

"Galvenais, no kā mums jāizvairās, ir straujš trešā viļņa pieaugums, kas prasītu cilvēku upurus, pārslogotu tālāk mūsu veselības aprūpes sistēmu un smagi iedragātu ekonomiku," teica Ministru prezidents, akcentējot, ka jādara viss, lai nepieļautu saslimstības pieaugumu un panāktu tās samazināšanos.

Viņaprāt, svarīgi, ka visi piedalās brīvprātīgajā un bezmaksas vakcinācijas procesā, jo kopējā imunitātes iegūšana ir izeja no šīs krīzes.

Turpretim Nacionālās apvienības (NA) līderis Raivis Dzintars Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums", vaicāts, vai piekrīt, ka pašreizējos ierobežojumos neko nevajadzētu mainīt, atbildēja noraidoši. "Patlaban uz situāciju jāskatās reālistiski, un jau pašreizējos ierobežojumos pastāv risks, ka cilvēki tos neievēro, jo tie iedzīvotājiem nešķiet loģiski. Ja cilvēki redz ierobežojumu neloģiskumu, tas mazina vēlmi šos ierobežojumus - arī loģiskos un pamatotos - ievērot," uzsvēra politiķis.

Vaicāts par to, vai NA varētu šonedēļ rosināt izmaiņas ieviestajos ierobežojumos, Dzintars norādīja, ka "šīs diskusijas ir dzīvas Ministru kabinetā un darba grupās visu laiku".

Valdība šodien arī lems par 54,65 miljonu eiro piešķiršanu Veselības ministrijai, lai nodrošinātu piemaksas no 2021.gada 1.aprīļa līdz 2021.gada 30.jūnijam un atvaļinājuma rezerves uzkrājumu atbilstoši aprēķinātājai piemaksu summai no 2021.gada 1.janvāra līdz 2021.gada 30.jūnijam atbildīgo institūciju ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos sabiedrības veselības apdraudējuma situācijā saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu.

Valdība arī plāno lemts par 390 000 eiro piešķiršanu Valsts ieņēmumu dienestam (VID), lai nodrošinātu nepieciešamo izmaiņu veikšanu VID informācijas sistēmās.