Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Baltijas valstu amatpersonas un Lielbritānijas parlaments "uzķērušies" uz viltus Volkovu

© Ekrānuzņēmums no Facebook

Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Rihards Kols (NA) sociālajā medijā Facebook atklājis, ka Lielbritānijas parlaments, trīs Baltijas valstu amatpersonas, viņu ieskaitot, un Latvijas Televīzija ir "uzķērušies" uz viltus Leonīdu Volkovu, Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija štāba tīkla vadītāju.

Kols medijā Facebook publiskojis situācijas aprakstu. Viņš minēja, ka 16. martā uz Saeimas e-pastu saņēmis vēsuli no personas, kas uzdevusies par Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija pārstāvi Leonīdu Volkovu.

"Vēstulē viltvārdis lūdza sniegt iespēju ne-Volkovam uzrunāt Saeimas Ārlietu komisiju, lai pastāstītu par pašreizējo situāciju Alekseja Navaļnija lietā, pārrunātu situāciju ar politieslodzītajiem Krievijā, kā arī aktualitātes Navaļnija noindēšanas mēģinājuma lietā," skaidro Kols.

Kā atzina Kols, tad šāds aicinājums nav nekas neparasts vai aizdomīgs. Saeimas Ārlietu komisija regulāri tiekot uzrunāta un arī tiekas gan ar citu valstu parlamentāriešiem, valdību pārstāvjiem un ekspertiem, kā arī ar opozīcijas vai trimdā dzīvojošie pilsoniskās sabiedrības locekļiem, kas vēlas aktualizēt savu situāciju un pārrunāt Latvijas pozīciju.

Viņš uzsvēra, ka zinot, ka 18. martā ar nu jau viltus Volkovu bija tikušies Igaunijas Riigikogu deputāti, bet 19. martā - Lietuvas Seima, pēc īsas sarunas ar Ārlietu ministriju, Saeimas Ārlietu komisija atsaucās uz aicinājumu tikties, norunājot, ka saruna tiks veikta 23. martā.

Saruna esot notikusi videokonferences formātā, kurā viltus Volkovs esot pateicies Latvijai par atbalstu un stingro pozīciju ES sankciju jautājumos, uzsvērot, ka svarīgs ir starptautiskais spiediens, lai atbrīvotu Navaļniju un citus politieslodzītos, kā arī skaidroja Navaļnija pozīciju saistībā ar Krievijas okupētās Krimas pussalas valstisko piederību.

Kols pieņem, ka tā kā šī persona pauda gatavību arī komunicēt ar Latvijas medijiem, tad viltus Volkova kontaktinformāciju LTV žurnālistiem varētu būt sniedzis Saeimas Preses dienests, kas atbild par mediju attiecībām.

"Saruna bija visai neizteiksmīga un īsa, un tas, iespējams, bija vienīgais, kas saistībā ar šo tikšanos bija neparasti. Nekas nelika domāt, ka tiekamies ar kādu viltus Volkovu, kādu, kas cenšas “izjokot”. Par iespējamību, ka Baltijas valstu Ārlietu komisijas varētu būt bijušas “izjokotas”, uzzinājām pēdējo dienu laikā, kad Ukrainas kolēģi ziņoja par savu tikšanos ar viltus Volkovu Ukrainas gadījumā gan “jokdara” uzvedība bijusi pilnīgi citādāka - atklāti provocējoša un neordināra, kas arī kolēģiem ļāvis noprast, ka “kaut kas te nav”."

Kols atzīst, ka ar pieejamo informāciju ir vērsies pie kolēģiem Ārlietu ministrijā, Satversmes Aizsardzības birojā, kā arī informējis pārējos Saeimas Ārlietu komisijas deputātus. Lietuvas un Igaunijas kolēģi ir vērsušies pie saviem drošības dienestiem, lai noskaidrotu, kādi ir bijuši šo “tikšanos” mērķi un iespējamās implikācijas.

"Nepatīkami, neērti, protams. Visai sāpīga mācība, bet, nu, iespējams, varam teikt arī paldies šim viltus Volkovam par šo mācību gan mums, gan Lietuvas un Igaunijas kolēģiem - ir skaidrs, ka pilnvērtīgi ir iestājies tā sauktais patiesības pagrimuma (truth decay) jeb post-patiesības un post-faktu laikmets, kam ir potenciāls nopietni apdraudēt vietējo un starptautisko valstu, valdību un sabiedrību drošību un stabilitāti. Tagad meklēsim, kur mūsu sistēmā ir “robi”, lai nodrošinātos, ka nākotnē nekas tāds vai kas trakāks nevarētu atkārtoties."

Krievija īsteno pasākumus Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija komandas diskreditācijai, un maldināšanai pakļautas arī Latvijas institūcijas un atsevišķi mediji, aģentūrai LETA atzina Satversmes aizsardzības birojā (SAB).

Pirms mēneša ar viltus Navaļnija pārstāvi tikušies Saeimas Ārlietu komisijas deputāti, šādas tikšanās bijušas arī abu pārējo Baltijas valstu parlamentāriešiem un vēl vairāku Eiropas valstu politiķiem, atzinis Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA). Trešdien krāpnieki izjokoja arī sabiedrisko mediju - Latvijas Televīziju (LTV).

SAB informē, ka ir konstatēti vairāki gadījumi, kad pie valstu institūcijām vēršas krāpnieki, kas izliekas par Navaļnija līdzgaitnieku Leonīdu Volkovu, iesaistās dialogā un piedāvā tikties tiešsaistē vai sniegt intervijas.

SAB uzver, ka tā ir maldināšana. Visticamāk, par Volkovu uzdodas un saziņā ar politiķiem, institūcijām un arī medijiem Rietumvalstīs iesaistās tā dēvētie pranksteri jeb izjokotāji no Krievijas "Vovan" un "Lexus", īstajos vārdos - Vladimirs Kuzņecovs un Aleksejs Stoļarovs.

Lai arī viņi sevi pozicionē kā neatkarīgus aktīvistus, SAB vērtējumā viņu darbība tiek koordinēta un pilnībā atbilst Kremļa politiskajām interesēm un ir Krievijas mērķtiecīgi īstenota ietekmes operācija.

Maldināšana notiek pēc sekojoša modeļa: sākotnēji organizācijām tiek atsūtīts e-pasts, kura sūtītājs iepazīstina ar sevi kā ar Navaļnija komandas pārstāvi Volkovu un piedāvā sniegt savu redzējumu par situāciju ar Navaļniju un opozīcijas aktivitātēm Krievijā.

Tālāk tiek sākta sarakste, kas atstāj ticamu un autentisku iespaidu. Sadarbībā iesaistītajiem nereti tiek prasīta kāda cita potenciālā "upura" kontaktinformācija, ar ko maldināšanas ķēde izplatās tālāk.

SAB vērtējumā šajā gadījumā maldināšanas mērķis ir graut Navaļnija atbalstītāju reputāciju, Rietumu medijiem un starptautiskai sabiedrībai radīt nedrošību kontaktos ar viņa komandas pārstāvjiem. Pašlaik šis ir īpaši aktuāls jautājums Krievijas iekšpolitikā.

SAB vērš uzmanību, ka Volkovs 8.aprīlī ar sava sociālā tīkla "Facebook" konta starpniecību jau vērsa uzmanību uz to, ka viņa vārdā tiek izsūtītas maldinošas ziņas. Piemēram, tādu saņēmusi EDSO Parlamentārā asambleja.

Šīs ziņas tiek sūtītas no e-pasta adreses lvolkov@navalny.team, un saziņai norādīts Polijas telefons. SAB zināms, ka arī Latvijas institūcijas ziņu saņēmušas tieši no šīs e-pasta adreses.