Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Krievija uz rietumu robežu pārsviedusi divas armijas

© EPA/SCANPIX/LETA

Krievija kontrolpārbaudes gaitā uz savu rietumu robežu pārsviedusi divas armijas un trīs Gaisa desanta spēku formējumus, sanāksmē Severomorskā otrdien pavēstīja aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.

Karavīri nosūtīti uz "mācību kaujas uzdevumu veikšanas rajoniem", sacīja ministrs, piebilstot, ka tas darīts, atbildot uz draudiem no NATO puses.

"Reaģējot uz Krieviju apdraudošo alianses militāro darbību, mēs īstenojām atbilstošus pasākumus," skaidroja Šoigu.

ASV un NATO plāno pie Krievijas Eiropas daļas robežām izvietot 40 000 karavīru un 15 000 bruņojuma un tehnikas vienību, arī stratēģisko aviāciju, norādīja ministrs.

"Šobrīd amerikāņu karaspēks tiek pārsviests no Ziemeļamerikas kontinentālajām daļām pāri Atlantijai uz Eiropu. Eiropā notiek karaspēka pārvietošana tuvāk Krievijas robežām. Pamatspēki tiek koncentrēti reģionā līdzās Melnajai jūrai un Baltijas reģionā," sanāksmē sacīja Šoigu.

"Polijā un Baltijas valstīs tiek pastiprināti ASV karaspēka grupējumi, ir pieņemta un tiek realizēta amerikāņu koncepcija "četri trīsdesmitnieki", salīdzinot ar pagājušo gadu, divas reizes palielināta gaisa izlūkošanas intensitāte, bet jūras - pusotru reizi," viņš skaidroja.

"Katru gadu alianse veic līdz 40 lielus operatīvās sagatavošanas pasākumus, kam ir izteikta pret Krieviju vērsta ievirze. Šā gada pavasarī NATO apvienotie spēki sāka pēdējo 30 gadu laikā vērienīgākās mācības "Defender Europe - 2021"," atgādināja Krievijas ministrs.

Šoigu arī paziņoja, ka ASV un to NATO sabiedrotie nostiprina jūras un sauszemes spēku grupējumus Arktikā.

"Kopumā situācija šajā reģionā saglabājas sarežģīta. Pasaules vadošo valstu starpā aug konkurence par piekļuvi Ziemeļu ledus okeāna resursiem un transporta komunikācijām," skaidroja ministrs.