Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Ārlietu ministrija izsaka protestu par Krievijas diplomāta rīcību Latvijā

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) otrdien izteica protestu Krievijas vēstniecībai par tās diplomāta uzvedību, neievērojot Covid-19 novēršanai noteiktos ierobežojumus un sarīkojot ballīti.

Ministrija reaģēja uz publiski izskanējušo informāciju par to, ka 27.martā kādā privātmājā Ķengaragā par spīti Covid-19 ierobežošanai ieviestajiem drošības pasākumiem notikusi saviesīga ballīte, kuras namatēvs bijis Krievijas militārais atašejs Latvijā Ruslans Ušakovs.

ĀM norāda, ka tā ļoti nopietni uztver notikušo un šādu rīcību uzskata par nepieņemamu. ĀM akcentē, ka Vīnes konvencija diplomātiem dod noteiktas privilēģijas, tomēr ikvienam diplomātiskā dienesta pārstāvim ir jāizturas cieņpilni un jāievēro uzņemošās valsts tiesību normas, kā arī atbilstoši jāizturas pret tiesībsargājošo iestāžu pārstāvjiem, kuri veic profesionālos pienākumus.

Protests izteikts Krievijas vēstniecības pagaidu pilnvarotajam lietvedim Vadimam Vasiļjevam, kurš kopš Krievijas vēstnieka aizbraukšanas pilda diplomātiskās pārstāvniecības vadītāja pienākumus. Viņš esot paudis sapratni par ĀM nostāju un norādījis, ka šis gadījums nepaliks bez ievērības.

Portāls "Delfi", atsaucoties uz aculieciniekiem, vēstīja, ka saviesīgajā pasākumā 27.martā piedalījušās aptuveni desmit personas, kas nebija no vienas mājsaimniecības. Uz notikuma vietu pat izsaukta policija, taču pēc īsas sarunas ar nama saimnieku pie vārtiem likumsargi aizbraukuši bez tālākām darbībām.

Par iemeslu tam varētu būt apstāklis, ka pasākuma viesi vakarā prom devušies ar automašīnām ar diplomātiskajiem numuriem. Likumsargiem ir ierobežotas iespējas vērsties pret personām ar diplomātisko imunitāti.

Aculiecinieka fotogrāfijās redzams pasākuma namatēvs - Krievijas militārais atašejs Ušakovs, kurš sašutušajiem kaimiņiem rāda nepieklājīgus žestus.

Šī nav pirmā reize, kad pulkvedis Ušakovs piesaistījis uzmanību saistībā ar Covid-19 drošības pasākumu iespējamu neievērošanu. Pērn septembrī LTV raidījums "Panorāma" ziņoja, ka pulkvedim Ušakovam līdzīga persona brīvi apmeklē sabiedriskas vietas, nelietojot sejas masku, lai gan pirms dažām dienām viņš bija atgriezies no Krievijas.

Saskaņā ar "Panorāmas" rīcībā esošo neoficiālo informāciju tolaik ar Covid-19 bijuši saslimuši divi Krievijas vēstniecības darbinieki.