Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

VID ģenerāldirektore vaino Reiru ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanā

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Finanšu ministrs Jānis Reirs nav no populārākajiem valdības ministriem. Viņu kā pirmo vaino par atbalsta nepietiekamību uzņēmējiem un strādājošajiem. Iedzīvotāju dusmas tiek arī Valsts ieņēmumu dienestam (VID).

Ministram Reiram ar VID ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi būtu jāstrādā vienoti un saskaņoti, taču abu starpā jau daudzus gadus ir sliktas attiecības un konflikts joprojām uzņem apgriezienus. Tiesā ir sūdzība par rājienu Jaunzemei, bet Reiru vaino noslēpumu izpaušanā, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Tas, ka VID ģenerāldirektorei Ievai Jaunzemei un finanšu ministram Jānim Reiram nav labas attiecības, zināms jau vairākus gadus, kad abi vēl bija Labklājības ministrijas vadībā. Amatpersonu konflikts ir neparasts ar to, ka nu tas nonācis tiesā un iesaistīta arī policija.

Savstarpējās rīcības izvērtēšanas un tiesāšanās sākās pagājušā gada vasarā, kad VID ģenerāldirektore atbrīvojās no disciplinārlietu izmeklētāja Māra Knoka, pārceļot viņu uz Nodokļu un muitas policiju. Knoks to uzskatīja par izrēķināšanos un lūdza Finanšu ministram izvērtēt pašas Jaunzemes rīcību, atsakot disciplinārlietas pret augstām dienesta amatpersonām.

Tā atklājās, ka 2019.gada augustā Sabiedriskā labuma komisijas vadītāja Ilze Borance nebija sasaukusi komisijas sēdes, bet sabiedriskā labuma statusu organizācijām piešķīrusi ar komisijas locekļiem apspriežoties e-pasta sarakstēs. Likums šādu kārtību neparedz.

Finanšu ministrs Jānis Reirs ir pārliecināts, ka nerosinot disciplinārlietu Jaunzeme ir rīkojusies prettiesiski, tāpēc VID ģenerāldirektorei izteica rājienu.

SANDIJA AUZDERE Administratīvās rajona tiesas tiesnese

Paziņoju tiesas sēdi par atklātu. Tiesa skatīs administratīvo lietu, kas ierosināta pamatojoties uz Ievas Jaunzemes pieteikumu par finanšu ministra 2020.gada 30.oktobra lēmuma atzīšanu par prettiesisku un atcelšanu.

Mazsvarīgais pārkāpums nonācis tiesā. Piektdien Administratīvā rajona tiesa sāka izskatīt Ievas Jaunzemes sūdzību par rājienu. Viņa ir pārliecināta, ka VID ierēdņi ir rīkojušies progresīvi un efektīvi, jo apšaubītā sapulce notikusi neklātienē, kas tagad pandēmijas laikā ir kļuvusi par normu.

IEVA JAUNZEME Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore

Uzskatu, ka 2020.gadā, laikā, kad daudzas institūcijas lēmumu pieņemšanas efektivitātes nodrošināšanas nolūkos organizē sanāksmes attālināti, nav pamata uzskatīt, šādu formātu pat likumam neatbilstošu.

Finanšu ministrija tiesā uzstāja, ka e-pastu saraksti nevar atzīt par sapulci. Tas bijis likuma pārkāpums un Jaunzemei bija jāsāk disciplinārlieta. To nesākot viņa nav pildījusi amata pienākumus, tāpēc pelnījusi sodu.

LĪGA VUCĒNE Finanšu ministrijas pilnvarotā persona

Tika secināts nē - pieteicējas rīcība nav bijusi atbilstoša valsts civildienesta ierēdņu disciplinārās atbildības likumā paredzētajam, kā būtu jārīkojas iestādes vadītājam, saņemot informāciju par to ka padotībā esošs ierēdnis ir pārkāpis ministru kabineta noteikumu prasības, tāpēc disciplinārlietas izskatīšanas komisija rosināja ministram piemērot pieteicējai mazāko, vieglāko sodu, kas ir rājiens.

Šobrīd nekas neliecina ka Jaunzeme ar Reiru varētu izlīgt. Neviens no viņiem pat negrib atzīt, ka konflikts pastāv, ka tas būtu personisks un var traucēt darbam.

JĀNIS REIRS Finanšu ministrs (Jaunā Vienotība)

Es domāju, tas ir, tā ir liela izšķērdība politikā antipātijas vai simpātijas. Praktiski ir jābūt profesionalitātei vairāk un šinī gadījumā es redzu vairāk šos visus starpgadījumus, kas varētu nosaukt saistīti tieši ar profesionālo jomu un no manas puses nekā personīga nav. Tā bezmaz vai noreklamēju jūsu raidījumu.

IEVA JAUNZEME Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore

Nav pamata apgalvojumam, ka šobrīd būtu kādas domstarpības vai konflikts starp Ievu Jaunzemi un Jāni Reiru. Attiecībā uz mani finanšu ministrs ir pieņēmis lēmumu, kam es nepiekrītu, tāpēc uzskatu par nepieciešamu aizstāvēt savas tiesības tiesā un to man atļauj administratīvā procesa likums un disciplinārās atbildības likums.

Pieteikums tiesā nav vienīgais instruments, ko izmanto Jaunzme. Viņa pagājušā gada beigās vērsusies policijā, lūdzot izmeklēt ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, ko, iespējams, pastrādājis Reirs.

IEVA JAUNZEME Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore

2020.gada 22.novembra televīzijas kanāla Tv3 raidījumā Nekā personīga ēterā tika izpausta informācija, kurai ir noteikts ierobežotas pieejamības statuss. Saskaņā ar informācijas atklātības likuma 16.pnata 3 daļu, ja persona neatļauti izpaudusi informāciju, kas atzīta par ierobežotas pieejamības informāciju tā saucama pie disciplināratbildības vai kriminālatbildības.

Iespējamais noziegums noticis, kad Reirs telefonintervijā mums apstiprināja, ka ir izteicis rājienu Jaunzemei. Viņš pats disciplinārlietas materiāliem bija piešķīris ierobežotas pieejamības statusu.

JĀNIS REIRS Finanšu ministrs (Jaunā Vienotība)

No 2020.gada 22.novembra raidījuma

"Šī disciplinārlieta ierosināta pēc bijušā VID darbinieka Knoka sūdzības. Tika izveidota komisija, kura izvērtēja šīs sūdzības pamatotību. Vienā no gadījumiem tika konstatēts, ka Valsts ieņēmumu dienesta vadītājai bija jāierosina disciplinārlieta, bet viņa to neizdarīja. Tas pēc komisijas slēdziena ir pārkāpums, acīmredzams, tur nav bināras izvēles, bija jāierosina šī lieta. Un tas ir pārkāpums, par kuru komisija arī rosināja šādu disciplinārsodu."

IEVA JAUNZEME Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore

Vai šī tiesāšanās, iesniegums policijā, to var uztvert arī personiski, vai tās domstarpības netraucē pildīt pienākumus, un vai tas nenāk par sliktu valsts interesēm, ka starp Finanšu ministriju un VID vadītāju līmenī nav saskaņa?

Divu gadu laikā, kopš vadu Valsts ieņēmumu dienestu, ir paveikts ļoti daudz un tam ir dokumentāls apliecinājums.

Kā rezultātā man nav par ko kaunēties un man neliekas ka būtu pamats domāt, ka es nestrādātu, vai kaut kādā veidā tas traucētu. Un mēs dzīvojam tiesiskā valstī un prasot man, vai vēršoties tiesā vai tas man netraucē darbam, vēl vairāk valsts interesēm, ir līdzvērtīgi tam, ja jūs paprasītu kādam, vai ir prātīgi ziņot policijai ja blakus kāds vīrs ir vardarbīgs pret sievu!

Policija noziegumu nav saskatījusi un attiekusies uzsākt kriminālprocesu. Jaunzeme neatklāj, vai lēmumu pārsūdzējusi.

GATIS EGLĪTIS Saeimas Finanšu sektora uzraudzības apakškomisijas priekšsēdētājs (Jaunā Konservatīvā partija)

Tas konflikts, viņš stiepjas jau labu laiku atpakaļ, tajā laikā kad vēl Reira kungs bija labklājības ministrs, un Jaunzemes kundze bija tajā laikā labklājības ministrijā. Tas konflikts viņš ir labi zināms. Viņš ir ar lielu vēsturi.

Vai tas netraucē darbam?

Pēdējā laikā es to neesmu jutis. Es teiktu pašā Covid pirmsākumos, pirms gada, kad mēs sākām veidot šīs atbalsta programmas, tad varēja just, bija tāds tā kā saspringums viņu attiecībās. Pēdējā laikā es teiktu ka nē, ka viņi ir atraduši veidu kā konstruktīvi sadarboties.

MĀRTIŅŠ BONDARS Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs (Attīstībai/Par)

Pie mums komisijā neviens nav nācis sūdzēties par šādām lietām. Ja nāktu, tad mēs skatītos, bet kopumā valsts pārvalde nav bērnudārzs un Saeimas budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs nav audzinātājs.

Ja ir kaut kādas situācijas, kuras jārisina un viņas tiek risinātas tiesiskā veidā, man liekas tas ir demokrātiskai valstij cienīgi.

Tas ir kad VID ģenerāldirektore aiziet uz policiju ar iesniegumu par Finanšu ministru?

Kaut vai. Nav jau citu mehānismu!

Bijusī VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone ir strādājusi ar trīs ministriem Andri Vilku, Reiru un Danu Reiznieci Ozolu. Ar pēdējo viņai attiecības neizveidojās labas un viņa amatu atstāja. Viņa saka - ministra atbalsts esot nozīmīgs un ļauj iestādei daudz vairāk sasniegt.

INĀRA PĒTERSONE bijusī VID ģenerāldirektore (Latvijas attīstībai)

Pirmām kārtām tā lēmuma pieņemšana, un arī tā pārstāvniecība, jo nereti ir vajadzīgs ļoti izteikts arī publisks atbalsts no ministra, kas ir ļoti svarīgs visam kolektīvam. Bet, nu ir svarīga šī sadarbība arī no otras puses teiksim, prognozējot kaut kādus notikumus, vai kad kaut kas nav gājis tā kā vajadzētu vai kaut kādi signāli, te neiet runa par atskaitīšanos ikdienas darba, bet tādas lielā globālās lietas ministram ir jābūt lietas kursā kas notiek.

Svarīgi ir nepieļaut politisku iejaukšanos dienesta ikdienas lēmumos. Konflikts starp Reiru un Jaunzemi parāda, ka šāds mēģinājums varētu būt bijis, uzskata Dana Reizniece Ozola.

DANA REIZNIECE OZOLA bijusī finanšu ministre (Latvijas Zemnieku savienība)

Viena lieta ko es negribētu, kas atjaunojas, jau iepriekšējā reizē, kad finanšu ministrs bija Reira kungs, tad varēja redzēt, ka ir izteikts princips, tādai politiskai vadībai valsts ieņēmumu dienestā. Finanšu ministra birojs lielā mērā vadīja valsts ieņēmumu dienestu. Atceramies stāstus par Dambīti, kuram bija speciāla caurlaide valsts ieņēmumu dienestā. Tas nav pareizi.

Ieva Jaunzeme noliedz, ka viņu kāds no politiķiem mēģinātu ietekmēt. Tad viņa par to nekavējoties ziņotu. Reirs uzskata, ka nesaskaņu pamatā ir atšķirīga izpratne par to, kā Valsts ieņēmumu dienestam jāstrādā.

JĀNIS REIRS Finanšu ministrs (Jaunā Vienotība)

Šīs attiecības ir vairāk par to, kādu es redzu kā politikas veidotājs ieņēmumu dienestu un kādam valsts ieņēmumu dienestam jābūt. Un šis uzstādījums, ka Valsts ieņēmumu dienestam ir jābūt servisa organizācijai, atklātai pret sabiedrību un ar iespēju darbiniekiem šajā ekonomiski dinamiskajā laikā izglītoties, pilnveidoties un arī karjeras iespējām, šīs prasības ir tās, kuru dēļ vairāki strīdi ir radušies.

Viena lieta ir rājiens, par ko ir arī tiesa, bet otra lieta ir iesniegums policijā! Vai iesniegums policijā nav kaut kādu robežu pārkāpšana?

Nē, tas ir .. es par šo uzzināju no medijiem, kādu īsu laiku atpakaļ, esmu izprasījis dokumentus, likums piedāvā, dod man šādu iespēju. Es nevaru šobrīd komentēt, par šādu lietu es nezināju.