Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

ZZS virzīs iniciatīvu izmeklēšanas komisijas izveidi valdības Covid-19 lēmumu vērtēšanai

© Vladislavs Proškins/F64

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcija un valde ir atbalstījusi Saeimas deputāta Viktora Valaiņa (ZZS) virzīto iniciatīvu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu, lai tajā vērtētu valdības lēmumus Covid-19 krīzē.

Kā pastāstīja Valainis, ar aicinājumu atbalstīt parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi ZZS plāno vērsties gan pie opozīcijas, gan pie koalīcijas deputātiem.

Satversme nosaka, ka rosinājuma virzīšanai par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu nepieciešams vismaz 34 Saeimas deputātu atbalsts. ZZS Saeimas frakcijā ir 10 deputāti.

Iepriekš sociālajos tīklos Valainis norādīja, ka viņa pārstāvētās partijas - Latvijas Zemnieku savienības (LZS) - valde ir atbalstījusi deputāta iniciatīvu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi, lai vērtētu valdības pieņemtos lēmumus saistībā ar Covid-19 ierobežošanu, vakcīnu iepirkumiem un citiem saistītajiem jautājumiem jeb neizdarībām, "kas noveduši pie traģiskām sekām".

Politiķis pauda, ka ZZS rosināja Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) iesaistīties, lai par "pašreizējo haosu" veiktu ārēju, neatkarīgu izmeklēšanu. Šādu rosinājumu politiskais spēks iesniedza kā Saeimas lēmumprojektu. Šāds aicinājums neesot uzklausīts, bet Valainis pozitīvi novērtē žurnālistu veikto izmeklēšanu, pēc kuras Veselības ministrijai esot "nācies nolemt" rīkot vēl vienu iekšējo izmeklēšanu.

Piektdien uzzinājām, ka līdz šim konstatētās neizdarības nav viss, jo Latvija iepriekš atteikusies arī no "Moderna" vakcīnu papildu iepirkuma, atzīmēja politiķis.

Valainis pauda, ka parlamentārajā izmeklēšanā būtu jāvērtē gan valdības lēmumi par Covid-19 vakcīnu iegādi un iegādes problēmām, iepirkumi "ārkārtējas situācijas aizsegā" un citi jautājumi. Deputāts uzsvēra, ka ļoti daudzi cilvēki pēc saslimšanas ar Covid-19 ir miruši.

Valainis norādīja, ka viņa rīcībā ir informācija par vēl līdz šim neizskanējušajiem vai mazāk izskanējušiem iepirkumiem, tajā skaitā, sabiedrisko attiecību līgumiem, kuri raisot jautājumus. Pašlaik par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi vēl nav sāktas sarunas ar citiem politiķiem.