Covid-19 inficēto un kontaktpersonu izvietošana viesnīcās plānota vismaz līdz maija beigām

© Pixabay

Ministru kabinets piektdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu līdz 31.maijam pagarināt Covid-19 inficēto un kontaktpersonu izvietošanu viesnīcās.

Ja valdība nelemtu par programmas pagarināšanu, tā beigtos 31.martā.

EM informēja, ka, lai iespējami efektīvāk izmantotu esošās programmas nosacījumus, papildu paredzēts atbalsts ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai Covid-19 slimnieku kontaktpersonām, Covid-19 pacientiem ar viegliem slimības simptomiem un Covid-19 pacientiem pēc ārstēšanās stacionārā, kam vēl saglabājas simptomi, trīs reizes dienā 80% apmērā, bet ne vairāk kā desmit eiro par personu par diennakti.

Tāpat noteikts, ka gadījumos, ja augstāk minētās personas ir nepilngadīgas, atbalsts par izmitināšanas pakalpojumu - 80% apmērā no izmitināšanas izmaksām, bet ne vairāk kā 35 eiro diennaktī, persona veic līdzmaksājumu tūristu mītnei 20% apmērā - un ēdināšanas pakalpojumiem - 80% apmērā no ēdināšanas pakalpojumu izmaksām, bet ne vairāk kā 10 eiro diennaktī, persona veic līdzmaksājumu tūristu mītnei 20% apmērā - var tikt nodrošināts arī vienai pavadošajai pilngadīgajai personai.

Lai iespējami samazinātu inficēšanās risku mājsaimniecībās, personai, saņemot pozitīvu Covid-19 testu, ir tiesības uz pašizolācijas atbalstu tūristu mītnē nekavējoties, uzrādot pozitīva testa rezultātu. Ārsta izziņu varēs saņemt un iesniegt viesnīcai ne vēlāk kā piecu dienu laikā.

Ja ģimenes ārsts tomēr nesaskatīs pašizolācijas nepieciešamību, personai būs ne vēlāk kā pēc piecām naktīm jāatstāj tūristu mītne. Savukārt, izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumiem šajā laikā tiek sniegts valsts atbalsts 80% apmērā no izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu izmaksām, bet ne vairāk kā 35 eiro par izmitināšanu un ne vairāk kā desmit eiro par ēdināšanu diennaktī, kur persona veic līdzmaksājumu tūristu mītnei 20% apmērā.

Minētajā atbalsta programmā valsts novirzījusi 2 173 500 eiro apmērā.

LETA jau vēstīja, ka pašizolācijai iedzīvotāji var pieteikties vairākās Rīgas viesnīcās un tūristu mītnēs ārpus galvaspilsētas, aģentūra LETA noskaidroja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA).

Atbalstu pašizolācijai šajās viesnīcās var saņemt Covid-19 kontaktpersonas, Covid-19 pacienti ar viegliem simptomiem, Covid-19 pacienti pēc ārstēšanās stacionārā, kuriem vēl saglabājušies simptomi, kā arī personas, kuras atgriezušās Latvijā ar repatriācijas reisiem.

Noteikts, ka valsts sedz izdevumus 80% apmērā no izmitināšanas izmaksām, bet ne vairāk kā 35 eiro diennaktī par personu. Cilvēka līdzmaksājums veido 20%. Personām, kuras Latvijā 28. un 29.decembrī atgriezās ar repatriācijas reisiem, izmitināšanas izmaksas viesnīcā valsts sedza 100% apmērā.

Izmitināšanas ilgums viesnīcā ir 14 dienas, bet atsevišķos gadījumos to iespējams pagarināt par vēl 14 dienām. Ēdināšanas pakalpojumi pašizolācijas laikā tiek apmaksāti tikai tiem, kas Latvijā atgriežas ar repatriācijas reisiem.

Lai pieteiktos pakalpojuma saņemšanai, Covid-19 kontaktpersonas vai pacienti var izvēlēties piemērotāko vietu pašizolācijai no LIAA mājaslapā publicētajā sarakstā minētajām tūristu mītnēm. Rezervācija tiks veikta, pamatojoties uz medicīnisko izziņu, kuru izsniegusi ārstniecības persona (ģimenes ārsts), proti, personai būs tūristu mītnei jāuzrāda medicīniskā izziņa - izdruka no e-veselības portāla.

Atbalsta programmu īsteno LIAA sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru, Veselības inspekciju, Ekonomikas ministriju un Ārlietu ministriju. Plānots, ka atbalsts būs pieejams līdz 2021.gada martam. Atbalsta finansēšanai paredzēts novirzīt valsts budžeta finansējumu līdz 2 173 500 eiro.