Valdība atliek lemšanu par ārkārtējās situācijas pagarināšanu un izmaiņām ierobežojumos

© Pixabay

Ministru kabinets ceturtdien vēl neizlēma par ārkārtējās situācijas pagarināšanu līdz 6.aprīlim un atsevišķu ierobežojumu izmaiņā, liecina rīcībā esošā informācija.

Ceturtdien valdība plānoja lemt par ārkārtējās situācijas pagarināšanu līdz 6.aprīlim, tomēr valdības sēdei ir izsludināts pārtraukums līdz piektdienai, 5.februārim plkst.9

Valdība ceturtdien atbalstīja Veselības ministrijas informatīvo ziņojumu, kas paredz turpmāk Covid-19 ierobežojumus pārskatīt pēc "luksofora principa".

Tajā pašā laikā tika atlikts jautājums par stingrākiem nosacījumiem klātienes tirdzniecībai un preču sortimenta ierobežojumu atcelšanu pārtikas un higiēnas preču veikalos.

Netika arī izlemts par 1.-2.klases skolēnu mācību atsākšanu klātienē.

Ārkārtējā situācija ir spēkā no 2020.gada 9.novembra un tā vairākkārt tikusi pagarināta.

Veselības ministrija (VM) ir skeptiska par Covid-19 dēļ noteikto ierobežojumu mīkstināšanu, tostarp skolu atvēršanu mazākajām klasēm, šodien preses konferencē teica Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

VM ieskatā epidemioloģiskā situācija, īpaši pēdējās divās dienās, ir ļoti nopietna, un šādos apstākļos nebūtu jāsteidzas ar lēmumiem par būtiskām izmaiņām nosacījumos, uzsvēra ministrs.

Viņš norādīja, ka atbalstītu Covid-19 ierobežošanas pasākumu pastiprināšanu, piemēram, Satiksmes ministrijas priekšlikumu par drošības pasākumiem uz Latvijas robežām, lai mūsu valsts iedzīvotājus pasargātu no īpaši lipīgajiem jaunajiem vīrusa paveidiem no citām valstīm.

Tāpat būtu vēlams ieviest veikalos papildu drošības prasības, piemēram, palielināt kvadratūru uz vienu cilvēku, ieviest rindas kontroli un dot policijai tiesības vērt ciet veikalus, ja šīs prasības netiek ievērotas, sacīja Pavļuts.

Valdībai esot jāņem vērā visi apstākļi. Maziem bērniem iet uz skolu nenozīmē tikai satikties dažādās mājsaimniecībās dzīvojošiem skolēniem un skolotājiem, bet tas nozīmē arī pārvietošanos un pieaugošu sabiedriskā transporta noslodzi, skaidroja Pavļuts.

Tieši tādēļ veselības ministrija ir ļoti piesardzīga un skeptiska par šo soli un vērš valdības uzmanību uz visiem šiem apstākļiem, norādīja ministrs.