Tavars aicina premjeru būt drosmīgam un uzņemties atbildību par vakcinācijas izgāšanos Latvijā

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

“Atbildība par Covid19 vakcinācijas izgāšanos un vispārēju haosu virknē tautsaimniecības nozaru Latvijā jāuzņemas pašam Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, turklāt norises ap vakcinācijas procesa plānošanu liecina, ka vairs nav laika vilcināties. Sabiedrība ir nogurusi un ir nepieciešams jauns līderis, kas spēs jēgpilni izskaidrot, kurp mēs dodamies, uzskata Edgars Tavars”, Latvijas Zaļās partijas (LZP) un Zaļo uz zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs, 13. Saeimas deputāts.

Daudzas pasaules valstis, pateicoties vakcinācijas tempu kāpināšanai pret Covid-19, pamazām sāk atgriezties pie normālas dzīves, tikmēr Latvijā piedzīvots pilnīgs vakcinācijas organizatoriskais krahs: cilvēki ir izmisumā, saslimstība un mirstība no Covid-19 saglabājas augstā līmenī, norāda LZP.

Pēdējo dienu notikumi saistībā ar vakcīnu trūkumu, ažiotāžu ap jaunizveidoto Vakcinācijas biroju liek domāt, ka veselības ministra maiņa bijusi māņu gājiens uzmanības novēršanai, un pienācis laiks skaidri pateikt: valdību jāvada profesionālam krīzes vadītājam, kurš, paralēli šīs krīzes vadībai, nepieļautu vispārēju haosu izglītības nozarē, ekonomikas nozarē, labklājības nozarē un, protams, veselības nozarē, kur neskaidrība tikai pieaug,” uzsver E.Tavars.

LZP norāda, ka, atsaucoties uz plašsaziņas līdzekļos pieejamo informāciju, 2020. gada 11. novembrī Eiropas Komisija (EK) noslēdza pirmpirkuma līgumus ar vakcīnu ražotāju "BioNTech-Pfizer", informējot pērn 19. novembrī EK par vēlmi iegādāties vien 97 500 vakcīnu devu, kaut gan Latvijai pirmajā piegājienā ticis piedāvāts iegādāties vairāk nekā 800 000 "Pfizer" vakcīnu.

Ažiotāža ap jauno Vakcinācijas biroju, Ilzes Vinķeļes maiņa pret Danielu Pavļutu, rosinātā dienesta pārbaude par vakcīnu pret Covid-19 portfeļa veidošanas principiem un to atbilstību labas pārvaldības principiem, partijas „Jaunā Vienotība” publiska atbildības prasīšana no veselības ministra ir vien māņu gājieni uzmanības novēršanai, lai valdības koalīcija un premjers izvairītos no politiskās atbildības, uzskata LZP līderis.

Ir virkne blakus apstākļu, piemēram, informatīvā ziņojuma “Pat vakcīnām pret Covid -19”, noslepenošana, Eiropas Komisijas prezidentes Urzulas fon der Jeijenas izteikumi saistībā ar to, ka par vakcīnu pieejamību un eksportu Eiropā atbildīgs premjera partijas biedrs Valdis Dombrovskis, kas vieš bažas par caurspīdīguma principu ievērošanu vakcinācijas procesu pārvaldībā,” secina E.Tavars.