Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Gaida diskusijas sabiedrībā: vai politiķiem būtu jāvakcinējas jau tagad?

© Pexels

Vairāki valdības locekļi sagaida plašāku diskusiju sabiedrībā par politiķu vakcinēšanās iespējamo laiku, norādot, ka daļa iedzīvotāju politiķu drīzu vakcinēšanos varētu uztvert arī negatīvi kā privilēģiju izmantošanu.

Tā koalīcijas politiķi atbildēja uz vaicājumu, vai tiks uzklausīts daļas cilvēku sociālajos tīklos paustais viedoklis, ka valdības locekļiem un deputātiem jau tagad jāvakcinējas, tādējādi rādot piemēru.

Atsaucoties uz Vācijas veselības ministru, '"Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs, veselības ministrs Daniels Pavļuts uzsvēra, ka tas ir nenoliedzami svarīgs jautājums, par "kuru būtu jārunā ar sabiedrību un jāuzzina tās viedoklis". "Ir sabiedrības daļa, kas vēlas, lai valdības un pašvaldību, un citu kritisko valsts pārvaldīšanai nepieciešamo dienestu pārstāvji vakcinētos, lai rādītu piemēru, kā arī nezaudētu veiktspēju," skaidroja ministrs.

Tomēr vienlaikus, pēc politiķa paustā, ir pamats uzskatīt, ka būs sabiedrības daļa, kas var šo soli uzskatīt kā privilēģiju izmantošanu, vakcinējoties pirms citām, mazāk aizsargātām sabiedrības grupām.

"Tāpēc šāda diskusija ir nepieciešama arī Latvijas sabiedrībā - mums ir jāgūst zināma pārliecība, ka sabiedrības informēts vairākums šādu soli atbalsta un ka tas būs lietderīgi, nevis radīs papildu kaislības vai šķelšanos Latvijas sabiedrībā," uzskata Pavļuts.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns norādīja, ka domā līdzīgi, jo ir gatavs vakcinēties gan kā pirmais, "gan kā pēdējais, lai visiem cilvēkiem pietiktu vakcīna". Ļoti liela nozīme šajā lietā ir sabiedrībai, lai pareizi tiek saprasta politiķu rīcība, norādīja tieslietu ministrs.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pievienojās paustajam, ka šajā jautājumā būtu nepieciešamas plašākas diskusijas, vienlaikus viņš uzsvēra, ka prioritāri ir jāvakcinē mediķi un ārsti.

Ministru prezidents atzina, ka viņš izprot jautājumu par priekšzīmes rādīšanu, vienlaikus piebilstot, ka viņš ievēro valstī noteiktos ierobežojumus un nav bijis pie friziera, tāpat kā citi Ministru kabineta locekļi.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) atzina, ka jebkurš no ministriem būtu gatavs vakcinēties jau rīt, tomēr viņš neizslēdz, ka daļa sabiedrības šādu rīcību varētu uztvert kā privilēģiju izmantošanu. Ministra ieskatā būtu nepieciešamas plašākas diskusijas par šo jautājumu.

Savukārt iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) pauda, ka politiķiem un konkrētu nozaru pārstāvjiem ir jārāda piemērs, kas arī rada uzticību sabiedrībā. Būtu slikti, ja sabiedrībā tiku izplatīta dezinformācija, ka politiķi paši vēl neesot gatavi vakcinēties, pauda ministrs.

Kā ziņots, līdz šim Latvijā vakcinētas 6933 personas, tajā skaitā 5418 ārstniecības personas un 1515 ārstniecības iestādes darbinieki.