Tramps aicina viceprezidentu neapstiprināt Baidena uzvaru vēlēšanās

© AP/SCANPIX/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien aicinājis viceprezidentu Maiku Pensu neapstiprināt Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās.

Reaģējot uz Trampa sacīto, Penss paziņoja, ka neiejauksies, lai apturētu Baidena uzvaras apstiprināšanu Kongresā.

Kongresa abām palātām trešdien formāli jāapstiprina Elektoru kolēģijas balsojums, ar kuru tika apstiprināta Baidena uzvara ASV prezidenta vēlēšanās, kuras notika 3.novembrī.

"Ja Maiks Penss rīkosies pareizi, mēs uzvarēsim vēlēšanas. Viņam ir visas tiesības to darīt," saviem atbalstītājiem pie Baltā nama sacīja Tramps, kurš apgalvo, ka vēlēšanās notikusi krāpšanās un patiesībā uzvarējis ir viņš.

"Maikam Pensam tas ir jāizdara mūsu dēļ, un, ja viņš to neizdarīs, tā būs skumja diena mūsu valstij," sacīja Tramps.

Viņš arī kritizēja republikāņus, kuri plāno apstiprināt Elektoru kolēģijas balsojumu.

"Konstitūcija attur mani pretendēt uz vienpusējām tiesībām noteikt, kuras elektoru balsis būtu jāieskaita un kuras ne," paziņoja Penss, Kongresā sākoties sesijai, kurā jāapstiprina Elektoru kolēģijas balsojums.

Drīz pēc sesijas sākuma viens no republikāņu kongresmeņiem paziņoja, ka iebilst pret Arizonas štata elektoru balsu skaitīšanu, līdz ar to uz vairākām stundām apturot Baidena apstiprināšanas procedūru. Kongresmeņa iebildums jāizdebatē abām palātām, kas var prasīt pāris stundas.

Politika

Neskatoties uz sankcijām, Krievija turpina veiksmīgi papildināt budžetu ar dolāriem, kas iegūti no naftas pārdošanas. Viens no paņēmieniem, kas to ļauj izdarīt, ir ēnu flote, ko cita starpā vada arī Latvijas pilsonis Aleksejs Haļavins, raksta "The Insider".