Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

Līdz šim patvērumu Latvijā lūguši 22 Baltkrievijas pilsoņi

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Līdz šim pēc Baltkrievijā notikušajām prezidenta vēlēšanām politisko patvērumu Latvijā lūguši 22 Baltkrievijas pilsoņi, atsaucoties uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) datiem, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

ĀM atzīmēja, ka uz šodienu Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ir izsniegtas 128 vīzas humānu apsvērumu dēļ Aleksadra Lukašeno režīma vajātajām personām.

LETA jau vēstīja, ka protesti pret Lukašenko režīmu Baltkrievijā turpinās kopš 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām. Par to uzvarētāju tika pasludināts Lukašenko, tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un pieprasa Lukašenko atkāpšanos.

ES noteikusi sankcijas personām, kas atbildīgas par Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un protestu apspiešanu, kā arī paziņojusi, ka neuzskata Lukašenko par leģitīmu prezidentu.

20.novembrī, pamatojoties uz Latvijas Ministru kabinetā lemto, kā arī koordinējot ar Igaunijas un Lietuvas Ārlietu ministrijām, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) nolēma uz nenoteiktu laiku noteikt ieceļošanas aizliegumu Latvijā 26 Baltkrievijas pilsoņiem.

Ieceļošanas aizliegums ir noteikts Baltkrievijas informācijas ministram, sporta un tūrisma ministram un viņa vietniekam, kā arī citām amatpersonām no iekšlietu un tieslietu struktūrām, arodbiedrībām un valsts propagandas medijiem.

Latvijai nevēlamo personu sarakstā tiek iekļauts Sergejs Kovaļčuks, Igors Luckijs, Mihails Portnojs, Romāns Kots, Dmitrijs Stribulevičs, Vjačeslavs Sulkovskis, Jevgeņijs Vaicehovičs, Dmitrijs Šinkarevičs, Jurijs Strahovecs, Dmitrijs Junkevičs, Maksims Kiškovičs, Sergejs Horts, Nikolajs Karpenkovs, Marija Mazurkeviča, Ludmila Deja, Vadims Denisenko, Vladimirs Bazanovs, Grigorijs Azarjonoks, Dmitrijs Žuks, Vasīlijs Dementejs, Jeļena Nekrasova, Mihails Orda, Jeļena Mankeviča, Nikolajs Matjukevičs, Anna Varfolomejeva un Vladimirs Percovs.

Kā iepriekš aģentūrai LETA norādīja ĀM, minētās personas ar savu rīcību ir organizējušas un atbalstījušas 9.augusta prezidenta vēlēšanu viltošanu un atbalstījušas tām sekojošo miermīlīgo protestu vardarbīgo apspiešanu.

Šīs personas tika iekļautas Latvijai nevēlamo personu sarakstā papildus tām divām personām, kurām aizliegums ieceļot Latvijā noteikts 16.novembrī un tās bija Baltkrievijas Hokeja federācijas (FHB) priekšsēdētājs Dmitrijs Baskovs un pasaules čempionu taiboksā un kikboksā Dmitrijs Šakuts.