Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

TIEŠRAIDE: Saeima turpina izskatīt valsts budžeta likumprojektu

© F64 Photo Agency

Saeima šodien no plkst. 9.00 turpina darbu pie pēdējiem nākamā gada valsts budžetu pavadošajiem likumprojektiem.

Otrdien tika izsludināts pārtraukums, deputātiem sākot skatīt priekšlikumus grozījumiem Mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likumā.

Sākot debates par priekšlikumiem MUN likumā, politiķe Dana Reizniece-Ozola (ZZS) secināja, ka tagad Saeimas deputātu priekšā palikuši "paši toksiskākie nākamā gada budžeta paketes likumprojekti", norādot arī uz likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu" un likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli". Deputāte uzsvēra, ka grozījumi, kas saistīti ar nodokļu politiku, paredz nodokļa slogu turpmāk iznest "mazajiem cinīšiem" jeb mazajiem uzņēmumiem un MUN režīmā strādājošajiem. Par minētajiem likumprojektiem Saeima lems rīt.

Sākot izskatīt MUN likumam iesniegtos priekšlikumus, opozīcijas deputāti argumentēja par labu nepieciešamībai atteikties no plānotās MUN režīma reformas.

Reizniece-Ozola uzsvēra, ka likumprojekts patlaban paredz virkni lietu, kas šo režīmu sašaurinās, rezultātā, iespējams, bez darba atstājot tūkstošus darba ņēmēju, kas līdz šim strādājuši šajā režīmā. Viņa akcentēja, ka krīzes apstākļos nav pareizi sagaidīt, ka visiem cilvēkiem, kurus šādas izmaiņas skars, būs iespēja atrast jaunu darbu. "Saprotams, ka krīzes laikā nav darba tirgū iespējas absorbēt tik lielu darbinieku skaitu," teica politiķe.

Deputāts Vjačeslavs Dombrovskis atgādināja kolēģiem, ka koalīcija 2019.gadā pēc pirmā 13.Saeimas sasaukuma budžeta pieņemšanas teica, ka toreiz tas neesot bijis koalīcijas izstrādāts budžets, tāpēc nebija nekā, ko par to teikt, secīgi paziņojot, ka uzreiz pēc tam sāksies darbs pie sava budžeta.

"Tika izveidotas nodokļu politikas grupas, apakškomisijas, ko vadīja īpaši kompetenti cilvēki nodokļu jomā, jo kā lai gan citādāk viņus nosaukt. Taču šogad ir situācija, kad pēdējo 20 gadu laikā Finanšu ministrija (FM) pat nepiedāvāja nodokļu politikas pamatnostādnes, kas ir šīs politikas galvenais stratēģiskais dokuments. Acīmredzot, tas ir bijis tik liels kauns, ka valdības līmenī to nemaz neskatīja," pauda politiķis.

Dombrovskis sacīja, ka ikvienam deputātam esot zināms, ka "FM slapjais sapnis ir ķerties pie alternatīvajiem nodokļu režīmiem," un tagad tas beidzot ir izdevies.

"FM ierēdņi atzina, ka nokopēja Igaunijas pieredzi, taču nokopēja to ar augstāku nodokļa likmi. Viena lieta, ko FM nav nokopējusi, ir vienotais saimnieciskais konts," teica politiķis, uzsverot, ka opozīcijas pirmais priekšlikums līdztekus idejai atteikties no paredzētajām izmaiņām MUN regulējumā paredz arī minētā konta izveidi uzņēmējiem.

Deputāts Viktors Valainis (ZZS), daloties pārdomās par attiekšanos no MUN, sacīja, ka esošais regulējums radās iepriekšējās finanšu krīzes laikā, pirmajam piedāvājumam svārstoties ap 18%. "Toreiz deputāti saprata, ka tas mazajiem uzņēmumiem varētu būt apgrūtinoši un nobalsoja par 9%. Laika gaitā tika saprasts, cik veiksmīgs ir šis MUN režīms. Nāca laiki, un parādījās uzņēmumi, kas nepārāk godīgi sāka izmanot šo režīmu," stāstīja politiķis.

Viņš pauda, ka, grozījumu sagatavošanas gaitā pie Saeimas notikuši protesti, taču koalīcija uz tiem nav reaģējusi, kā arī nav notikušas kvalitatīvas debates par likumprojektu atbildīgajā parlamenta Budžeta komisijā.

"Ir tikai "pareizā pieeja" - sākt audzināt mazos uzņēmumus krīzes brīdī. Vai tā nav anormāla situācija, kad ir 4% ekonomikas lejuplsīde?" vaicāja politiķis.

Parlamentāriete Ļubova Švecova uzsvēra, ka MUN likvidācija skars tūkstošus nodokļu maksātāju, jo saksaņā ar aplēsēm 32 059 nodokļu maksātāju vairs negūs ienākumus šajā režīmā. Viņa uzskata, ka jebkurām izmaiņām nodokļu režīmos jābūt pārdomātām un atbilstošām noteiktajai situācijai, taču esošais koalīcijas piedāvājums nozīmē, ka 32 000 cilvēku, visticamāk, paliks bez darba un algas un vienīgais ceļš, ko viņi varēs izvēlēties, ir stāties trūcīgo rindā.

"Vai patiešām valdība vēlas šādā veidā solidarizēties ar sabiedrību?" retoriski vaicāja politiķe, uzsverot, ka, ja atteikšanos no MUN pamato ar negodprātīgu uzņēmējdarbību, tad Valsts ieņēmumu dienestam, kuram ir lieli resursi, būtu aktīvāk jāstrādā, lai sodītu tos uzņēmējus, kas šo iespēju izmanto negodprātīgi.

Švecovas ieskatā valdības un koalīcijas rīcības attiecībā uz MUN, kur kāda daļa uzņēmēju strādājot negodprātīgi, ir aplama. "Ja jūsu mājās ieviešas prusaks, tad vai jūs paņemsiet uguni un sadedzināsiet visu māju, lai prusaks neatrodas jūsu mājā? Tas ir tieši tas, ko tagad valdība dara ar MUN, kur darbojas arī daudzi godprātīgi uzņēmēji," pauda politiķe.

Saeimas sēde vakar tika pārtraukta, nepagūstot līdz galam izskatīt pirmo priekšlikumu un par to nobalsot, līdz ar to debates par to turpinās šodien.