Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Pensilvānijā noraida Trampa prasību neapstiprināt prezidenta vēlēšanu rezultātus

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Tiesa Pensilvānijas štatā sestdien noraidīja Donalda Trampa kampaņas prasību neatļaut štatam apstiprināt šomēnes notikušo ASV prezidenta vēlēšanu rezultātus atbilstoši kuriem štatā uzvarējis Džo Baidens.

Federālā tiesa atzina par nepamatotiem Trampa kampaņas apgalvojumus, ka Pensilvānijā prezidenta vēlēšanās notikusi krāpšana, un prasību rezultātos neiekļaut septiņus miljonus pa pastu nosūtīto biļetenu.

Līdz ar to gaidāms, ka Pensilvānija pirmdien apstiprinās vēlēšanu rezultātus, kas liecina, ka demokrāts Baidens šajā štatā par 80 000 balsīm pārspējis pašreizējo prezidentu republikāni Trampu. Kad štats rezultāts apstiprinās, Baidens oficiāli iegūs štata 20 elektoru balsis.

Tramps atsakās atzīt zaudējumu 3.novembra prezidenta vēlēšanās, neraugoties uz to, ka viņa sāncensis valsts mērogā saņēmis par sešiem miljoniem vairāk balsu, kā arī nodrošinājis ievērojamu pārsvaru elektoru kolēģijā, kas galu galā izšķir vēlēšanu iznākumu.

Atbilstoši telekanālu prognozēm Baidens nodrošinājis 306 elektoru balsis, bet Tramps - 232. Ievēlēšanai par prezidentu nepieciešamas 270 elektoru balsis.

Tomēr Trampa kampaņa tiesas ceļā mēģina kavēt Baidena uzvaras apstiprināšanu tā dēvētos izšķirīgajos štatos, bez kuru elektoru balsīm Baidens nevarētu kļūt par prezidentu.

Sestdien Trampa kampaņa arī pieprasīja vēlreiz pārskaitīt prezidenta vēlēšanās nodotās balsis Džordžijā, kur ceturtdien paziņotie manuālās pārskaitīšanas rezultāti liecina, ka šajā štatā Baidens uzvarējis ar 12 000 balsu pārsvaru.

Baidenam uzvara Džordžijā nav būtiski svarīga, jo viņš ieguvis vairāk nekā nepieciešamās 270 elektoru balsis jau pēc uzvaras Pensilvānijas pavalstī. Vēlēšanu iznākums Džordžijā kļūtu svarīgs, ja tādā vai citādā veidā tiktu mainīti rezultāti arī citos štatos, taču tas ir mazticami.

ASV prezidents netiek ievēlēts tieši, bet vēlētāji izraugās 538 elektorus, kuri tad arī ievēlē nākamo Baltā nama saimnieku. Katram štatam ir atšķirīgs elektoru skaits. Lai uzvarētu prezidenta vēlēšanās, kandidātam jāiegūst elektoru kolēģijā absolūtais vairākums, tas ir, vismaz 270 balsis.