Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Bezdūmu nozares asociācija: atklāta vēstule LR Ministru Prezidentam Krišjānim Kariņa k-gam

© Pixabay

Par Ministru prezidenta biroja darbinieka, padomnieka demogrāfijas jautājumos Imanta Parādnieka iesaisti cigarešu lobēšanā, darba pienākumiem un paveikto

Bezdūmu nozares asociācija ir šokēta par to, ka Latvijā notikusi tieša un nepamatota vēršanās pret vienu konkrētu nozari, kur manāma klaja politiķu ietekmēšana pāris cigarešu kompāniju interesēs. Proti, neraugoties uz ekspertu ieteikumiem, neņemot vērā nozares un citu sociālo partneru (LTRK, LDDK) viedokli, dažādu shēmu rezultātā bez jebkādas argumentācijas noraidīts Finanšu ministrijas piedāvātais akcīzes nodokļa palielinājums.

Tā vietā karsējamai tabakai nodoklis tiek palielināts nodoklis par 113% gadā un elektronisko cigarešu šķidrumiem līdz pat 1100% gadā, kamēr cigaretēm tas faktiski nemainās un tiek celts vien par 5.8%. Lieki piebilst, ka tieši jauno bezdūmu produktu popularitātes rezultātā samazinās lēto cigarešu tirgus daļa, par ko satraucas cigarešu lobijs, kas pats šādus produktus nepiedāvā. Līdz ar to notikusi nepārprotama un klaja politiķu izmantošana dažu uzņēmumu peļņas garantēšanā.

Ņemot vērā presē un televīzījā izskanējušās apjomīgās ziņas tieši par Jūsu biroja darbinieka - padomnieka demogrāfijas jautājumos Imanta Parādnieka aktīvo iesaistīšanos cigarešu firmu interešu lobēšanā [1], sabiedrības interesēs ir svarīgi noskaidrot vairākus nozīmīgus jautājumus.

  1. Kāds ir Imanta Parādnieka darba pienākumu apraksts?

  2. Vai sabiedrībai ir iespējams iepazīties ar Imanta Parādnieka paveikto demogrāfijas jautājumos līdz šim?

  3. Vai Jūsu padomnieks demogrāfijas jautājumos Imants Parādnieks ir Jūs informējis par savu palīdzību cigarešu uzņēmumiem? Ja tā - vai šī palīdzība sniegta darba laikā?

  4. Vai Jūsu padomnieks demogrāfijas jautājumos Imants Parādnieks ir saņēmis kādu labumu par savu darbu uzņēmumu Japan Tobacco International un British American Tobacco interešu pārstāvībā? Ja tā - vai esat par to lietas kursā?

  5. Kā Jūs vērtējat sava padomnieka demogrāfijas jautājumos Imanta Parādnieka darbību ētisko aspektu, veicinot lēto cigarešu noietu?

Ņemot vērā to, ka šai informācijai ir būtiska nozīme Saeimai apstiprinot galīgajā lasījumā likumu Par akcīzes nodokli, lūdzam atbildi sniegt 7 dienu laikā.

Atteikums sniegt informāciju, kā arī faktiskā rīcība, kas izpaudusies kā informācijas nesniegšana vai nepienācīga sniegšana, tiks apstrīdēts Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā (saskaņā ar Informācijas atklātības likuma 15(1).pantu).

Ar cieņu,

Māris Sproga

valdes priekšsēdētājs

Bezdūmu nozares asociācija (BNA) ir nevalstiska organizācija ar mērķi veicināt konstruktīvu diskusiju par samazināta riska alternatīvām pieaugušajiem, cigarešu kaitīguma mazināšanu un bezdūmu sabiedrības veidošanu. BNA vēršas pret kontrabandu, viltojumiem, izvairīšanos no nodokļu nomaksas un aktīvi sadarbojas ar patērētāju tiesību uzraudzības organizācijām. Organizācija veic regulārus pētījumus par nozares aktualitātēm sabiedrības veselības aspektā un pārstāv savu biedru intereses diskusijās ar valsts institūcijām.

___

1https://neatkariga.nra.lv/politika/326842-tabakas-razotaji-tur-politikus-isa-pavada