Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Pāvests apsveicis Baidenu ar uzvaru

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Romas Katoļu baznīcas pāvests Francisks ceturtdien runājis pa telefonu ar ASV prezidenta amatā ievēlēto Džo Baidenu un apsveicis viņu ar uzvaru vēlēšanās, pavēstīja demokrātu prezidentūras pārejas komanda.

77 gadus vecais Baidens ir tikai otrais katolis, kas ievēlēts ASV prezidenta amatā. Pirmais 1960.gadā bija Džons Kenedijs.

"Jaunievēlētais prezidents pateicās Viņa Svētībai par svētību un apsveikumiem un pauda atzinību par Viņa Svētības vadību centienos sekmēt mieru, izlīgumu un kopīgās cilvēcības saites it visur pasaulē," teikts Baidena biroja paziņojumā.

Baidens pauda "vēlmi strādāt kopā, balstoties kopīgajā ticībā visas cilvēces cieņai un vienlīdzībai, pie tādiem jautājumiem kā rūpes par sociāli atstumtajiem un trūcīgajiem, klimata izmaiņu krīze, kā arī imigrantu un bēgļu uzņemšana un integrēšana mūsu kopienās".

Kampaņā pret prezidentu Donaldu Trampu Baidens citēja pāvestu Jāni Pāvilu II, bieži atsaucās uz savām īru katoļu saknēm un solīja "atjaunot Amerikas dvēseli" pēc četriem naidīguma gadiem.

Bijušajam viceprezidentam regulāri līdzi bijis rožukronis, kas piederēja viņa nelaiķa dēlam Bo Baidenam.

2017.gada februārī pāvests izraisīja plašu rezonansi, vizītes laikā Meksikā sakot, ka cilvēks, kas domā par mūru, nevis tiltu, būvēšanu, "nav kristietis".

Tramps pēc tam izteicās, ka "reliģiskam līderim tas ir apkaunojoši - paust šaubas par kāda cilvēka ticību".

Pāvests 2015.gadā tikās ar toreizējo viceprezidentu Baidenu, kad viņš ASV Kapitolijā uzrunāja Kongresa kopīgo sēdi.