Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika

Baidens jau runājis ar Eiropas sabiedrotajiem

© AFP/SCANPIX/LETA

ASV prezidenta amatā ievēlētais Džo Baidens jau runājis ar Lielbritānijas premjerministru Borisu Džonsonu, Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un Vācijas kancleri Angelu Merkeli - trīs Savienoto Valstu vissvarīgākajiem Eiropas sabiedrotajiem.

Džonsona atbalsts breksitam un siltās attiecības ar ASV prezidentu Donaldu Trampu ASV Demokrātu partijā daudzus dara piesardzīgus, tomēr Džonsons bija viens no pirmajiem Eiropas valstu līderiem, kas telefoniski apsveica Baidenu.

Džonsons un Baidens "diskutēja par ciešajām un ilgstošajām" abu valstu attiecībām, kā arī solīja šīs saites stiprināt tādās jomās kā tirdzniecība un drošība, pavēstīja Džonsona birojs.

25 minūšu sarunā līderi solīja strādāt pie "kopīgajām prioritātēm no klimata izmaiņu risinājumiem līdz demokrātijas sekmēšanai, kā arī pie tā, lai pēc koronavīrusa pandēmijas atgūtos, kļūstot stiprākiem, " norādīja Dauningstrīta.

Džonsons uzaicināja Baidenu uz klimata izmaiņu samitu COP26 Glāzgovā 2021.gada novembrī, kā arī norādīja, ka cer satikt Baidenu G7 samitā, kas Apvienotajai Karalistei jārīko nākamgad.

Francijas prezidenta birojs publiskojis video, kurā Makrons otrdienas pēcpusdienā telefonsarunas gaitā apsveic Baidenu un Kamalu Harisu, kas ir ievēlēta ASV viceprezidenta amatā.

Merkeles preses pārstāvis pavēstīja, ka kanclere un Baidens telefonsarunā uzsvēruši transatlantiskās sadarbības nozīmīgumu.