Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Baidens izveido Covid-19 krīzes komandu

© REUTERS/SCANPIX/LETA

ASV prezidenta amata ievēlētais Džo Baidens pirmdien nosauca zinātnieku vārdus, kas vadīs viņa administrācijas Covid-19 krīzes komandu, šādi signalizējot, ka plāno cīņai ar pandēmiju noteikt augstāko prioritāti jau ar pirmajām savas prezidentūras dienām.

Konsultatīvo padomi vadīs trīs līdzpriekšsēdētāji - epidemiologs un bijušais Federālās Medikamentu administrācijas (FDA) komisārs Deivis Keslers, bijušais valsts galvenais sanitārais ārsts Viveks Mērtijs un Jēla universitātes sabiedrības veselības profesore Marsela Nunjesa-Smita.

Valdē būs vēl arī desmit locekļi - gan imunologi un epidemiologi, gan bioaizsardzības eksperti un vadošās sabiedrības veselības amatpersonas.

ASV pēdējo dienu laikā jaunu inficēšanās gadījumu skaits katru dienu pārsniedzis 100 000, un kopš epidēmijas sākuma tas tuvojas desmit miljoniem, turklāt nekas neliecina, ka vīrusa izplatība mazinātos, neraugoties uz pašreizējā ASV prezidenta Donalda Trampa optimistiskajām prognozēm.

Pandēmija ir "viena no vissvarīgākajām cīņām, kas būs jāizcīna mūsu administrācijai, un es balstīšos zinātnē un ekspertu vērtējumā", paziņojumā norādīja Baidens.

Padome palīdzēs noteikt krīzes stratēģiju, gādājot, ka tiek izplatītas drošas vakcīnas, vienlaikus aizsargājot augstam riskam pakļautos iedzīvotājus.

Baidens solījis, ka tiks izstrādāts plāns, kas tiks īstenots, sākot ar pirmo prezidentūras dienu.

Konsultatīvā komanda pirmdien Delavēras štata Vilmingtonā Baidenam un viceprezidenta amatā ievēlētajai Kamalai Harisai sniegs informāciju par situāciju ap Covid-19 krīzi.

Baidens pēc tam nāks klajā ar paziņojumu par pandēmiju un ekonomikas atlabšanu.