Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Politika

NAO: Breksits Lielbritānijai rada būtisku traucējumu riskus

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Lielbritānijas valdības nespēja sagatavoties breksitam nozīmē, ka valsti apdraud būtiski traucējumi, kad tā pilnībā būs izstājusies no Eiropas Savienības (ES) 1.janvārī, piektdien paziņojis Nacionālais revīzijas birojs (NAO).

NAO norāda, ka koronavīrusa pandēmija radīs papildu slogu uz kravu pārvadājumu, lauksaimniecības un citiem ekonomikas sektoriem, jo sevišķi Ziemeļīrijā, ar vai bez ES tirdzniecība vienošanās.

Birojs savā ziņojumā pauž vienprātību ar uzņēmumiem, kuri mēnešiem ilgi brīdinājuši, ka valdība visu slodzi attiecībā uz gatavošanos breksitam uzliek tiem, taču pati dara nepietiekami.

"Pat ja valdība panāks papildu progresu sagatavošanās darbos, joprojām pastāv iespējamība, ka no 2021.gada 1.janvāra uz robežas būs ievērojami traucējumi, jo tirgotāji nebūs sagatavojušies jaunajiem ES robežu kontroles pasākumiem, kas paredzēs papildu pārvaldi un pārbaudes," skaidro NAO.

Birojs piebilst, ka situāciju vēl vairāk sarežģī koronavīrusa pandēmija.

Saprātīgi sliktākā gadījuma scenārijā Lielbritānijas valdība pieļauj, ka no 1.janvāra Anglijas dienvidaustrumos var izveidoties rindas pat līdz 7000 kravas automobiļu garumā.

Valdība uzstāj, ka tā atvēlējusi vairāk nekā 700 miljonus sterliņu mārciņu robežu infrastruktūrai, taču biznesa grupas uzsver, ka šie pūliņi ir kavēti, jo sevišķi saistībā ar lēnu kritiski svarīgu informācijas tehnoloģiju sistēmu ieviešanu.

Pārejas periods pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES beidzas 31.decembrī, un laika, lai panāktu vienošanos par abu pušu turpmākajām attiecībām, palicis ļoti maz, jo to abām pusēm vēl nepieciešams ratificēt.