Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Baidens sola bezmaksas Covid-19 vakcīnu katram amerikānim, ja tiks ievēlēts

© REUTERS/SCANPIX/LETA

ASV prezidenta vēlēšanu kandidāts no Demokrātu partijas Džo Baidens piektdien solīja, ka savas ievēlēšanas gadījumā nodrošinās Covid-19 vakcīnu bez maksas visiem amerikāņiem kā daļu no nacionālas stratēģijas "apsteigt šo vīrusu".

"Kad mums būs droša un efektīva vakcīna, tai jābūt bez maksas katram - vai jūs esat apdrošināts, vai neesat," teica Baidens, savā runā 11 dienas pirms vēlēšanām izklāstot savu atbildi uz pandēmiju.

ASV prezidents Donalds Tramps, kurš ir šo vēlēšanu kandidāts no Republikāņu partijas, bet aptaujās atpaliek no Baidena, arī ir uzsvēris, ka vakcīnai vajadzētu būt bez maksas. Viņš arī sacījis, ka šī vakcīna būs gatava tuvākajās nedēļās.

Demokrāti ir kritizējuši Trampu par to, ka viņš nav īstenojis valsts mēroga atbildi uz Covid-19 pandēmiju, kas tagad prasījusi vairāk nekā 223 000 amerikāņu dzīvības.

"Covid-19 padara niecīgu visu, ko mēs esam pieredzējuši jaunāko laiku vēsturē, un neizrāda nekādas palēnināšanās pazīmes. Šī vīrusa [gadījumu skaits] pieaug gandrīz katrā štatā," teica Baidens savā runā Delavēras štata Vilmingtonas pilsētā.

"Mēs vairāk nekā astoņus mēnešus esam šajā krīzē, un prezidentam vēl arvien nav plāna," sacīja Baidens. "Viņš ir padevies. Viņš ir pametis jūs. Viņš ir pametis jūsu ģimeni. Viņš ir pametis Ameriku."

Baidens sacīja, ka savas ievēlēšanas gadījumā viņš "nekavējoties" ieviestu nacionālu stratēģiju, "lai beidzot apsteigtu šo vīrusu un atgūtu savu dzīvi". Tas ietvertu arī konsultēšanos ar visu 50 štatu gubernatoriem laika posmā starp vēlēšanām un jaunā prezidenta inaugurāciju.

Baidens sacīja, ka viņš aicinātu Kongresu pieņemt likumprojektu par Covid-19 apkarošanu, noteiktu sejas masku obligātu valkāšanu federālās ēkās un starpštatu transportā, kā arī īstenotu nacionāla mēroga testēšanas plānu.