Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika

Deputāte vēršas Ētikas komisijā par Gobzema "aicinājumu nelietot" maskas

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Saeimas deputāte Anita Mužniece (JKP) aicinājusi Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai izvērtēt Alda Gobzema rīcības saistībā ar "aicinājumu nelietot" sejas un deguna aizsegus atbilstību Saeimas deputātu ētikas kodeksam un piemērot deputātam atbilstošu sodu.

Savukārt Gobzems aģentūrai LETA pauda, ka šajā situācijā vērsīsies Ētikas komisijā par visiem Saeimas deputātiem, kuri reiz balsojuši pret mediķu algu palielināšanu un kuri nepildot Saeimas lēmumu par elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanu.

Valdība gan ir atbalstījusi 2021.gada valsts budžeta projektu, kas paredz papildu 183 miljonus eiro mediķu atalgojuma palielināšanai.

Muižniece iesniegumā Ētikas komisijai norāda, ka Gobzems regulāri interneta vietnēs "Twitter" un "Facebook" publicējot ierakstus, kur paužot aicinājumu sabiedrībai nelietot sejas un deguna aizsegus. Politiķe arī komisijai iesniegusi Gobzema trīs tvītus šajā kontekstā. Deputāte vērš uzmanību, ka politiķis arī publicē fotogrāfijas, kurā viņš atrodas tirdzniecības vietā bez mutes un sejas aizsega.

Muižniece uzskata, ka šādā veidā tiek grauts Saeimas prestižs, kā arī tiek nodarīts būtisks kaitējums sabiedrības veselības interesēm. "Tāpat šādai rīcībai būs graujoša ietekme uz sabiedrisko kārtību," pārliecināta politiķe.

Savukārt Gobzems aģentūrai LETA norādīja, ka vērsīsies ar iesniegumiem par mediķu atalgojumu un OIK, jo likumu nepildīšana, kas aizskar visus Latvijas iedzīvotājus, grauj Saeimas prestižu, kas sabiedrības acīs "ir zemāks nekā mana kaķa prestižs".

"Ja mani grib sodīt par to, ka "nepildu likumu" un nevelku masku, kam es neticu, tad tāpat ir jāsoda visi tie, kuri nepilda likumu par mediķu algām vai par OIK atcelšanu. Pēdējie ir daudz, daudz nopietnāki nodarījumu pret Latviju un tautu," uzskata deputāts.

Kā ziņots, Ētikas komisija vēl 21.oktobrī sprieda par to, ka samērā bieži ir saņēmusi iedzīvotāju vēstules un zvanus par Gobzema izteikumiem, taču deputāti šo jautājumu izšķīrās plašāk neskatīt, "lai Gobzemu nereklamētu". Tiesības rosināt lietas ierosināšu par iespējamu Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpumu ir tikai deputātiem.

Jau vēstīts, ka pagājušajā diennaktī slimnīcās ievietots 31 ar Covid-19 saslimušais, līdz ar to kopumā stacionāros patlaban ārstējas 105 pacienti, kas ir līdz šim lielākais Latvijas slimnīcās vienlaicīgi ievietoto Covid-19 pacientu skaits, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati.

No visiem stacionētajiem 98 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet septiņi ir ar smagu slimības gaitu. Aizvadītajā diennaktī stacionāru atstājuši četri pacienti, savukārt līdz šim no stacionāra izrakstīti 304 pacienti, starp kuriem ir gan atlabušie, gan mirušie.