Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Premjers atklāj, vai tiek domāts par ārkārtējās situācijas izsludināšanu

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Koalīciju veidojošo partiju pārstāvji patlaban neapsver iespēju izsludināt ārkārtējo situāciju, bet pieļauj iespēju ar laiku mīkstināt atsevišķus patlaban spēkā esošos ierobežojumus.

Pirmdien pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) norādīja, ka Latvijas sabiedrība ir apzinīga un ievēro valstī noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības - mazgāt rokas, ievērot fizisku distanci un publiskās vietās valkāt sejas maskas. Kariņš pateicās sabiedrībai par līdzdalību Covid-19 izplatības ierobežošanā.

Tāpat Ministru prezidents aicināja sabiedrību ņemt vērā aicinājumu patlaban nepulcēties un "neballēties", lai valdībai nebūtu jālemj par ekonomikas ierobežošanu.

"Ja ievērosim prasības, tad nenonāksim tik tālu," piebilda premjers.

Vienlaikus Kariņš uzsvēra, ka patlaban netiek domāts par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

"Mēs tagad daudz labāk saprotam šo slimību. Tāpat spēkā ir īpašs likums, kas saistībā ar Covid-19 izplatību ļauj mums pieņemt atsevišķus noteikumus, un valdība to arī aktīvi dara. Patlaban nav nekā tāda, kāpēc būtu nepieciešams ārkārtējs regulējums, jo pietiek ar esošajiem instrumentiem," pauda Ministru prezidents.

Saeimas deputāts Mārtiņš Šteins (AP) uzsvēra, ka jau ar līdz šim pieņemtajiem lēmumiem ir novērojami uzlabojumi, tāpēc nav nepieciešams izsludināt ārkārtējo situāciju. Tajā pašā laikā viņš uzsvēra, ka politiķi arī turpmāk lēmumus pieņems, balstoties uz mediķu ieteikumiem.

Savukārt Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs (KPV LV) piebilda, ka, jo "piesardzīgāki un ar veselo saprātu apveltīti būsim, jo vairāk būs darbavietu un darbosies ekonomika".

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) atzina, ka patlaban situācija ar Covid-19 izplatību atšķiras no tās, kāda tā bija pavasarī, jo tagad "mums ir pieredze un uzkrāta informācija, prasme rīkoties, lai arī neesam uzvarējuši epidēmiju".

Bordāna vērtējumā, patlaban spēkā esošie ierobežojumi ir saprātīgi un tos nav nepieciešams pastiprināt. Viņš uzsvēra, ka valstī patlaban nav jānosaka ārkārtējā situācija, bet drīzāk, paejot "kādai nedēļai", iespējams varēs atgriezties pie dažu ierobežojumu mīkstināšanas.

Tieslietu ministrs piebilda, ka koalīcijas partneri pārrunāja neviennozīmīgo jautājumu par hokeju, piebilstot, ka lēnām varētu atgriezties pie ierobežojumu pārskatīšanas, kas attiecas uz komandu sportu.

Arī Saeimas deputāts Raivis Dzinatrs (NA) piebilda, ka patlaban nav vajadzības domāt par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, jo Latvijas iedzīvotāji kopumā apzinīgi ievēro epidemioloģiskās drošības prasības.

"Tāpēc nepieciešams, lai Latvijas sabiedrība būtu atbildīga, lai visi mobilizētos un saliedētos, uz kādu brīdi ievērojot noteiktos ierobežojumus. Ja tas viss izdosies, tad nebūs jārunā par ārkārtējo situāciju, bet soli pa solim varēsim atgriezties pie tādas dzīves, pie kuras bijām pieraduši vasarā," pauda Dzintars.

Jau ziņots, ka Tieslietu ministrija (TM) sagatavojusi grozījumus likumā, kas paredz, ka policija par mutes un deguna aizsegu nelietošanu sabiedriskās vietās iedzīvotājiem piemēro brīdinājumu vai līdz 50 eiro lielu naudas sodu, aģentūrai LETA pastāstīja TM valsts sekretāra vietniece Laila Medina.