Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Navaļnijs pauž nožēlu, ka Tramps nav nosodījis viņa saindēšanu ar "Novičok"

© scanpix.ee

Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs intervijā amerikāņu telekanālam CBS pauda nožēlu, ka ASV prezidents Donalds Tramps nav nosodījis viņa saindēšanu ar ķīmisko ieroci "Novičok", kā to izdarījuši Francijas un Vācijas līderi.

"Es pamanīju, ka Tramps nav nācis klajā ar nosodījumu. Es uzskatu - ir ārkārtīgi svarīgi, ka visi, iespējams, ASV prezidents pat pirmkārt, iestājas pret ķīmisko ieroču izmantošanu XXI gadsimtā," intervijā norādīja Navaļnijs.

Francijas prezidents Emanuels Makrons un Vācijas kanclere Angela Merkele nosodījuši Navaļnija saindēšanu.

Saistībā ar Navaļnija saindēšanu Eiropas Savienība (ES) noteikusi sankcijas sešām augstām Krievijas amatpersonām un vienam institūtam.

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā, un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas.

Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas un Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW).

22.septembrī Navaļnijs no Berlīnes slimnīcas tika izrakstīts.

Rietumvalstis ir pieprasījušas Krievijai paskaidrojumus, taču Kremlis ir noraidījis jebkādu savu saistību ar šo slepkavības mēģinājumu.