Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

"Jaunā vienotība" atbalstīs Adamoviča izdošanu kriminālvajāšanai, jo "citādi rīkoties nedrīkst"

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Partiju apvienības "Jaunā vienotība" (JV) Saeimas frakcija atbalstīs kolēģa Alda Adamoviča izdošanu kriminālvajāšanai, apliecināja frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Judins.

Politiķis skaidroja, ka par kriminālprocesu ir jālemj tiesībsargājošajām institūcijām, nevis Saeimai. "Vainīgs vai nevainīgs - par to lai lemj institūcijas! Saeima to nelemj. Izdosim kriminālvajāšanai, un tad Adamovičam būs iespēja pierādīt un skaidrot. Saeima citādi nedrīkst rīkoties," uzsvēra Judins.

Viņš arī norādīja, ka parlamentam patlaban vajadzētu atturēties no esošā kompensāciju piešķiršanas regulējuma komentēšanas un vērtēšanas, lai neietekmētu lietas izskatīšanu. Tādēļ Judins pagaidām nekomentēšot šodien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā izskanējušās deputātu bažas par pašreizējā regulējuma nepilnībām.

"Ja ir problēma ar likumdošanu, par ko ir atbildīga Saeima, tad tai ir jāstrādā, lai to uzlabotu. Taču nevar gan to darīt tikai tāpēc, ka ir kriminālprocess. Ja man pajautātu viedokli pirms mēneša, tad es varētu skaidrot, bet likumdevējam būtu labāk tagad paklusēt, lai neietekmētu izmeklēšanas un iztiesāšanas darbu," uzsvēra deputāts.

Kā ziņots, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien piekrita par, iespējams, veiktu krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojumu kriminālvajāšanai izdot parlamenta deputātu Adamoviču.

Ģenerālprokuratūra lūdza Adamoviču izdot kriminālvajāšanai saistībā ar trim Krimināllikuma pantiem, proti, krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojumu.

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurora pienākumu izpildītājs Ando Skalbe komisijas sēdē pauda, ka šim kriminālprocesam ir arī preventīva nozīme attiecībā uz citiem deputātiem, liekot atkārtoti saprast, ka šādas rīcības nav pieļaujamas. Viņaprāt, ar vienkāršu aizrādījumu Adamovičam mērķis sasniegts netiktu, turklāt Adamovičs neesot vienīgais, kura saņemto kompensāciju pamatotība tiek vērtēta.

Komisijas deputāti, uzklausot lietas apstākļus, pauda neapmierinātību par neizsmeļošajām normām, kas regulē kompensāciju izmaksu deputātiem.

Adamoviča advokāte Ieva Garanča aģentūrai LETA stāstīja, ka kriminālprocess ir sākts saistībā ar transporta un dzīvojamo telpu īres kompensācijām. Deputātam KNAB inkriminē vairāku tūkstošu eiro lielas dzīvojamo telpu īres un aptuveni 83 eiro lielas transporta izdevumu kompensācijas izkrāpšanu. Prokurora pienākumu izpildītājs Ando Skalbe šodien Saeimas komisijā precizēja, ka kopējais zaudējums Saeimas budžetam veido virs 3000 eiro.

Aizstāvība uzskata, ka Adamoviča gadījumā ir runa par normatīvā regulējuma interpretācijām. "Deputātam ir tiesības uz dzīvojamās telpas kompensāciju, taču nevienā regulējumā nav pateikts, cik ilgs laiks amatpersonai mājoklī jāpavada. Jautājums ir par biežumu, proti, cik daudz un ilgstoši deputātam jāatrodas dzīvoklī, par kura īri viņš saņem kompensāciju," norādīja advokāte.

Attiecībā uz transporta izdevumiem ir divi čeki, par kuriem KNAB ir pretenzijas. Deputāts gan konstatējis, ka vienā gadījumā viņš ir kļūdījies, tāpēc čeks ir anulēts un kompensāciju viņš valstij atmaksājis. Savukārt otrā gadījumā, deputāts un aizstāvība nenoliedz degvielas uzpildīšanu Adamovičam nepiederošā automašīnā, taču Adamovičs ar šo spēkratu bija devies darba pienākumos, līdz ar to likumpārkāpumu nav pieļāvis, tomēr arī šajā gadījumā viņš summu atmaksājis valsts budžetā, skaidroja advokāte. Deputāts sev nepiederošā auto degvielu uzpildījis, jo viņa personīgajam transportlīdzeklim tobrīd bija tehniskas problēmas.

Krimināllikums par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā paredz brīvības atņemšanu līdz četriem gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu. Par dienesta viltojumu, ja tās izdarīts mantkārīgā nolūkā var piemērot brīvības atņemšanu līdz četriem gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu. Savukārt par krāpšanu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz trim gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu.