Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Tihanovska lūdz palīdzību Merkelei

© EP/SCANPIX/LETA

Trimdā esošā Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska, otrdien Berlīnē tiekoties ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, lūgusi viņai palīdzību.

Tihanovska Merkelei pasniegusi baltkrievu nacionālajās balti-sarkanajās krāsās ieturētu lietussargu.

Pēc 45 minūtes ilgās sarunas ar Merkeli Tihanovska izplatījusi paziņojumu, kurā atkārtoti uzsvērusi, ka nerimstošie protesti Baltkrievijā "nav cīņa pret Krieviju vai Eiropu", bet ir sekas krīzei kuru izraisījusi prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošana.

"Mēs vēlētos, lai Vācija kā viena no pasaules varenākajām valstīm palīdzētu mums sarunās," vēl pirms tikšanās ar kancleri norādīja Baltkrievijas opozīcijas līdere.

Nesen pret Aleksandra Lukašenko režīmu ieviestās Eiropas Savienības (ES) sankcijas Tihanovska novērtējusi kā "uzvaru, lai gan mazu uzvaru".

Pasākumā, kuru pirms pirms sarunām ar Merkeli bija sarīkojušas nevalstiskās organizācijas, Tihanovska izteica aicinājumu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam neiejaukties Baltkrievijas iekšējās lietās.

"Es lūgtu Putina kungu neatbalstīt režīmu, jo tas, kas notiek Baltkrievijā, ir mūsu iekšējā lieta," uzrunājot auditoriju Vācijas Maršala fondā, izteicās Tihanovska.

Iepriekš sarunā ar žurnālu "Der Spiegel" viņa ļāva noprast, ka varētu ar Merkeli pārrunāt Berlīnes iespējamo starpniecību Baltkrievijas krīzes risināšanā.

Kā ziņots, Baltkrievijā jau gandrīz divus mēnešus turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti vairāki tūkstoši cilvēku, bet vairāki simti ievainoti.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī ES un citas rietumvalstis.