Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Politika

Latvija neuzskata Lukašenko par leģitīmu Baltkrievijas prezidentu

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Latvija neuzskata, ka šodien veiktā inaugurācijas ceremonija leģitimizē un pilnvaro bijušo Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko ieņemt prezidenta amatu sesto termiņu, uzsver Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM).

Kā aģentūru LETA informēja ĀM preses sekretārs Jānis Beķeris, ĀM uzskata, ka šāds solis tikai padziļina politisko krīzi Baltkrievijā. Nākamo Baltkrievijas prezidentu var izvēlēties tikai Baltkrievijas tauta brīvās un godīgās vēlēšanās starptautisko novērotāju klātbūtnē, uzsver Latvijas ĀM.

ĀM atkārtoti pauž nostāju, ka 9.augusta Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas nebija ne brīvas, ne godīgas. Latvija neatzīst šo vēlēšanu rezultātu. Latvija neuzskata Aleksandru Lukašenko par leģitīmu Baltkrievijas prezidentu.

Kā norādīja ministrijā, Latvija pašlaik "atstās atvērtus diplomātiskos kanālus sadarbībai ar Baltkrieviju tehniskajā līmenī".

LETA jau rakstīja, ka Minskas Neatkarības pilī trešdien notikusi līdzšinējā Baltkrievijas prezidenta Lukašenko inaugurācijas ceremonija, kas līdz pēdējam brīdim tika turēta noslēpumā, ziņo baltkrievu neatkarīgie mediji un Baltkrievijas oficiālā ziņu aģentūra "Belta".

Lukašenko nodevis zvērestu, bet pēc tam Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Lidija Jermošina pasniegusi viņam prezidenta apliecību, vēstīja neatkarīgie mediji.

"Belta" ziņo, ka uz inaugurācijas ceremoniju bija uzaicināti vairāki simti cilvēku. "Uzliekot labo roku uz konstitūcijas, Aleksandrs Lukašenko nodeva zvērestu baltkrievu valodā," vēsta "Belta", bet fotogrāfijas no ceremonijas aģentūra nav publicējusi.

Parasti inaugurācijas ceremonija tiek iepriekš izsludināta un ir liels valsts mēroga notikums, taču šoreiz tā tika turēta slepenībā.

Baltkrievijā kopš prezidenta vēlēšanām 9.augustā notiek plaši protesti pret Lukašenko režīmu. Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Lukašenko vēlēšanās ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska tikai 10,1% balsu.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība (ES) un citas Rietumvalstis, un Baltkrievijai draud ASV un ES sankcijas par vēlēšanu rezultātu viltošanu un protestētāju apspiešanu.

ANO cilvēktiesību izmeklētāja Anaisa Marina pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Baltkrievijā kopš vēlēšanām agresīvi aizturēti vairāk nekā 10 000 cilvēku un saņemtas vairāk nekā 500 sūdzības par spīdzināšanu un tūkstošiem cilvēku tikuši mežonīgi piekauti.