Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Erdogans peļ "nespējīgo" Makronu

© SIPA/SCANPIX/LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien sacīja, ka Franciju vada "nespējīgs" prezidents, šādi Turcijas līderim vēl vairāk saasinot ieilgušo strīdu ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu.

Erdogans un Makrons apvainojumiem apmainās jau vairākus mēnešus, kopš nonākuši pretējās pusēs gan Lībijas konfliktā, gan Turcijas strīdā ar Grieķiju un Kipru par dabasgāzes izpētes darbiem Vidusjūrā.

Makrons pagājušajā nedēļā aizdeva dusmas Ankarai, rosinot, ka Turcijai Erdogana ārpolitikas pieejas vietā vajadzīgs "kaut kas cits".

Eiropas Savienība (ES) jaunnedēļ diskutēs par sankciju noteikšanu Turcijai saistībā ar tās dabasgāzes un naftas izpētes darbiem Vidusjūras daļā, uz kuru pretenzijas ir arī Grieķijai un Kiprai.

Erdogans valdošās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) virtuālajā sanāksmē sacīja, ka Makrona loģika, vainojot Turciju par reģionālajām problēmām, nedarbojas.

"Ja Turcija aizies no Sīrijas, vai Sīrija panāks mieru," vaicāja Erdogans, uzskaitot problēmu māktās valstis, kurās Turcija un Francija atbalsta pretējās puses.

"Ja Turcija atteiksies no visa, vai Francija tiks vaļā no haosa, ko izraisījusi nespējīgā un ambiciozā persona, kas vada Franciju, un pieņems rīcībpolitiku, kas balstīta veselajā saprātā," vaicāja Turcijas līderis.

ES "attiecībā uz mums jau labu laiku piemēro dubultus standartus", sūrojās Erdogans.

"Ar pašu tautas atbalstu mēs turpināsim darīt to, kas ir labs, pareizs un kas nāk par labu mūsu valstij," rezumēja Erdogans.