Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Krievijas izlūkdienests: Tihanovska ir ASV protežē

© EP/SCANPIX/LETA

Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta (SVR) direktors Sergejs Nariškins trešdien pārmetis Savienotajām Valstīm, ka tās aizsargā Baltkrievijas opozīcijas līderi Svetlanu Tihanovsku, un apgalvoja, ka ASV atvēlējušas 20 miljonus dolāru protestu atbalstam Baltkrievijā.

Nariškins paziņoja, ka Vašingtona ir paņēmusi Tihanovsku un citus aktīvistus "stingri zem sava spārna".

38 gadus vecā divu bērnu māte Tihanovska, kura agrāk strādāja par angļu valodas skolotāju un tulkotāju, 9.augustā notikušajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās kandidēja sava vīra populārā video blogera Sergeja Tihanovska vietā, kurš pirms vēlēšanām tika aizturēts.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguva 80,1% balsu, bet Tihanovska tikai 10,1%.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība (ES) un citas rietumvalstis, un kopš vēlēšanām Baltkrievijā katru dienu notiek protesti pret Lukašenko režīmu.

Tihanovska pašreiz atrodas Lietuvā un daudzi no viņas redzamākajiem sabiedrotajiem ir ieslodzīti vai piespiesti pamest Baltkrieviju.

Vienai no viņas sabiedrotajām Baltkrievijas opozīcijas izveidotās Koordinācijas padomes prezidija loceklei Marijai Koļesņikovai pirmdien tika izvirzītas apsūdzības par aicinājumiem, kas apdraud valsts nacionālo drošību, un viņa paturēta pirmstiesas apcietinājumā.

Nariškins apgalvoja, ka Rietumi sākuši gatavot protestus Baltkrievijā vēl ilgi pirms prezidenta vēlēšanām, un piebilda, ka ASV kopš pērnā gada piešķīrušas dažādām tiesību aizstāvju grupām kopumā 20 miljonus dolāru.

Šī nauda nonāca pie "neatkarīgajiem blogeriem", kamēr "pieredzējuši amerikāņu instruktori" apmācīja visdaudzsološākos aktīvistus tādās valstīs kā Polija un Ukraina, apgalvoja Nariškins.

"Protesti jau no sākuma bija labi organizēti un koordinēti no ārzemēm," sacīja Nariškins.

"Saskaņā ar SVR informāciju ASV spēlē būtisku lomu pašreizējos notikumos Baltkrievijā," viņš piebilda.

Lukašenko ir vainojis vairākas ārvalstis masu protestu atbalstīšanā. Sākotnēji viņš apsūdzēja Krieviju centienos destabilizēt Baltkrieviju, bet vēlāk sāka vainot Ukrainu, Čehiju, Lielbritāniju un citas valstis.

"Mēs zinām, kas ir atbildīgs par protestiem, kas vēlas, lai kaut kas notiktu Baltkrievijā, un tādēļ mēs nezaudēsim modrību un esam gatavi atbildēt uz jebkuru izaicinājumu," trešdien sanāksmē ar augsta ranga amatpersonām sacīja Lukašenko.

Viņš apgalvoja, ka pirmām kārtām aiz protestiem stāv ASV, kas savu ietekmi realizē caur fondu tīklu, kas atbalsta "tā dēvētās demokrātijas".

Lukašenko sacīja, ka protestu organizatori vadās no pieredzes revolūcijās citās valstis, tostarp Ukrainā.