Lukašenko pieļauj jaunu vēlēšanu rīkošanu pēc jaunas konstitūcijas pieņemšanas

© EP/SCANPIX/LETA

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pirmdien pieļāvis iespēju rīkot jaunas prezidenta vēlēšanas pēc jaunas konstitūcijas pieņemšanas.

"Mums vajag jaunu konstitūciju. Jums tā jāpieņem referendumā un pēc jaunās konstitūcijas jāsarīko, ja jūs to gribat, gan parlamenta, gan prezidenta, gan vietējo pašvaldību vēlēšanas," pavēstījis Lukašenko, tiekoties ar Minskas Autovilcēju rūpnīcas (MZKT) strādniekiem. Tikšanās fragments parādīts valsts telekanālos.

Viņš strādniekiem arī pavēstīja, ka "vēlēšanas notika civili. Nevar falsificēt 80%".

"Mums bija vēlēšanas. Kamēr jūs mani nebūsiet nogalinājuši, citu vēlēšanu nebūs," Lukašenko teikto citē medijs tut.by.

MZKT strādnieki pieteikuši streiku, pieprasot nule kā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātus atzīt par nederīgiem un rīkot jaunas vēlēšanas.

Streikā piedalās vairāki lielie valsts uzņēmumi, arī Minskas Traktoru rūpnīca (MTZ) un Baltkrievijas Automobiļu rūpnīca (BelAZ).

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Galvaspilsētā Minskā kopš 9.augusta nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.

Svarīgākais