Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

AUDIO: Baltkrievijā internetā noplūdis vēlēšanu iecirkņa "balsu skaitīšanas mēģinājums"

© AP/SCANPIX/LETA

Baltkrievijā internetā nopludināts audioieraksts, kurā dzirdams, kā šonedēļ kāda Minskas vēlēšanu iecirkņa komisija "mēģina" prezidenta vēlēšanu balsu skaitīšanu ar jau iepriekš sagatavotiem rezultātiem, un krietni vairāk balsu nekā citiem kandidātiem ieplānots autoritārajam prezidentam Aleksandram Lukašenko.

Ieraksts, kas publiskots Baltkrievijas sabiedriskās organizācijas "Godīgie cilvēki" ("Čestnije ļudi") kanālā videoapmaiņas vietnē "YouTube", izdarīts Minskas Frunzes rajona 48.vēlešanu iecirknī, kas atrodas 39.ģimnāzijā, un "mēģinājumu" vada šīs ģimnāzijas direktore Irina Miseveca, kas vienlaikus ir arī iecirkņa vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja, noskaidroja portāla "Tut.by" žurnālisti.

"Viss jums tagad jau iedots. Jūsu cipariņi jums visi ir zināmi, jau tagad, dotajā brīdī. Jūs varat tos maksimāli iemācīties, cik tas iespējams," ierakstā saka Miseveca.

Pēc tam vēlēšanu komisijas dalībnieces nosauc, cik balsu ir katram kandidātam. Visvairāk balsu ir Lukašenko - 952, otrs lielākais balsu skaits - 102 - ir viņa galvenajai konkurentei opozicionārei Svetlanai Tihanovskai. Andrejam Dmitrijevam ir 64, Sergejam Čerečeņam - 18, bet Annai Kanopackai - 16 balsis.

Miseveca "Tut.by" žurnālistiem teikusi, ka "nekas krimināls nav noticis" un tas, kas dzirdams ierakstā, esot bijis treniņš, lai "katrs komisijas loceklis zinātu savu misiju" un lai biļetenu skaitīšana un sapakošana, kā arī protokolu noformēšana notiktu bez aizķeršanās.

Iecirkņa vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja arī apgalvojusi, ka balsu skaitu esot izdomājusi pati un šie skaitļi nesakritīšot ar reālajiem rezultātiem.

"Kā es varu zināt kaut kādus skaitļus, par ko un cik nobalsos?" sacījusi Miseveca.

Jau ziņots, ka svētdien Baltkrievijā notiek prezidenta vēlēšanas, kurās Lukašenko kandidē uz sesto pilnvaru termiņu.

65 gadus vecais Lukašenko, kurš atrodas pie varas Baltkrievijā kopš 1994.gada un izveidojis tur autoritāru režīmu, ir panācis, ka viņa galvenajiem konkurentiem aizliegts kandidēt prezidenta vēlēšanās.

Lukašenko galvenā sāncense ir 37 gadus vecā Svetlana Tihanovska, kura kandidē sava apcietinātā vīra blogera Sergeja Tihanovska vietā.

Tihanovskas priekšvēlēšanu mītiņi spējuši piesaistīt plašas cilvēku masas, kas demonstrē sabiedrības neapmierinātību ar Lukašenko režīmu.

Neatkarīgie novērotāji norādījuši, ka varasiestādes izdarījušas spiedienu uz sabiedriskajā sektorā strādājošajiem, lai viņi piedalītos iepriekšējā balsošanā, atvieglojot balsu falsificēšanu pirms galvenās vēlēšanu dienas.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) svētdien paziņoja, ka iepriekšējās balsošanas piecās dienās nobalsojuši 41,7% balsstiesīgo.

Tik liels iepriekš nobalsojušo procents skaidrojams ar to, ka ir vasara un daudzi cilvēki brīvdienās dodas uz vasarnīcām, sacījusi CVK priekšsēdētāja Lidija Jermošina.

"Periods, kad brīvdienās cilvēki brauc uz vasarnīcām. Tieši ar to izskaidrojams tik liels iepriekš nobalsojušo skaits," telekanālam "Belarusj-1" teikusi Jermošina.

Nobalsojušo skaita viltošana atklāta Minskas 204.vidusskolā ierīkotajā iecirknī, ziņo opozīcijas portāls "Hartija'97". Tas publiskojis videoierakstu, kurā Svetlana Fominska, kas šajā skolā strādā par sargu, stāsta, ka saskaitījusi, ka 4.augustā iecirknī ieradušies 32 vēlētāji, bet 8.augustā - 57 vēlētāji. Fominska noskaidrojusi, ka vēlēšanu komisijas protokolos ierakstīts, ka 4.augustā iecirknī ieradies 131 vēlētājs, bet 8.augustā - 252 vēlētāji.

Tihanovska aicinājusi savus atbalstītājus doties balsot svētdien, lai izvairītos no manipulācijām pirms balsu skaitīšanas, un aplikt baltu aproci, lai neatkarīgie novērotāji varētu viņus viegli identificēt.

Bez Tihanovskas un Lukašenko vēlēšanās ir vēl trīs kandidāti - partijas "Baltkrievijas sociāldemokrātiskā sapulce" ("Belaruskaja sacijal-demakratičnaja Hramada") priekšsēdētājs Sergejs Čerečeņs, sabiedriskās organizācijas "Saki patiesību" ("Havari praudu") līdzpriekšsēdētājs Andrejs Dmitrijevs un bijusī parlamenta deputāte Anna Kanopacka, tomēr viņi netiek uzskatīti par reāliem konkurentiem Lukašenko.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) kopš 1995.gada nevienas Baltkrievijā notikušās vēlēšanas nav atzinusi par brīvām un godīgām. EDSO šogad nav nosūtījusi savus novērotājus uz prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā, jo Baltkrievija nebija laikus nosūtījusi uzaicinājumu. Organizācija arī paudusi bažas par opozīcijas politiķu iebiedēšanu un aizturēšanu.

Pēc CVK rīkojuma, iepriekšējā balsošanā katrā vēlēšanu iecirknī drīkstēja atrasties ne vairāk kā trīs novērotāji, bet svētdien katrā iecirknī drīkst atrasties ne vairāk kā pieci novērotāji. Šo rīkojumu CVK pamatojusi ar epidemioloģisko situāciju.

Lukašenko, kurš uzvaras gadījumā solījis stiprināt Baltkrievijas attiecības ar kaimiņvalstīm, pārmetis Eiropas valstīm un Krievijai jaukšanos gaidāmajās vēlēšanās.

Pagājušajā nedēļā Baltkrievijā tika aizturēti 33 Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" kaujinieki. Baltkrievijas drošības dienesti paziņojuši, ka aizturētie kopā ar Baltkrievijas opozīciju plānojuši izraisīt masu nekārtības.