Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Ķīnas atbilde ASV: liek slēgt konsulātu Čendu

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Ķina piektdien deva rīkojumu ASV slēgt konsulātu valsts dienvidrietumu pilsētā Čendu, šādi reaģējot uz Vašingtonas lēmumu likt Ķīnai slēgt konsulātu Hjūstonā.

"'Šis Ķīnas pasākums ir likumīga un nepieciešama atbilde uz Savienoto Valstu neattaisnojamo rīcību," teikts Ķīnas Ārlietu ministrijas (ĀM) paziņojumā.

"Pašreizējā situācija Ķīnas un ASV attiecībās nav tāda, kādu Ķīna to gribētu redzēt. Par to visu ir atbildīgas Savienotās Valstis," uzsvērusi Ķīnas ĀM.

"Mēs vēlreiz aicinām Savienotās Valstis nekavējoties atcelt savu nepareizo lēmumu [par Ķīnas konsulāta Hjūstonā slēgšanu]," piebilsts paziņojumā.

Jau vēstīts, ka ASV šonedēļ lika Ķīnai slēgt konsulātu Hjūstonā, apsūdzot Pekinu, ka tā šo pārstāvniecību izmantojusi spiegošanai.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo ceturtdien paziņoja, ka Ķīnas konsulāts Hjūstonā, kuru ASV liek slēgt, bijis centrs spiegošanai un operācijām ASV uzņēmumu tirdzniecības noslēpumu nelikumīgai iegūšanai.

"Šonedēļ mēs slēdzām Ķīnas konsulātu Hjūstonā, jo tas bija spiegošanas un intelektuālā īpašuma zagšanas centrs," teica Pompeo, sakot runu Kalifornijas štatā par Ķīnas draudiem pasaulei.

"Ķīna zaga mūsu vērtīgo intelektuālo īpašumu un tirdzniecības noslēpumus, kas maksāja miljoniem darbavietu Amerikā," sacīja Pompeo.

ASV un Ķīnas starpā izvērsušās asas domstarpības vairākās jomās, arī saistībā ar tirdzniecību, Pekinas reakciju uz koronavīrusa uzliesmojumu, tās politiku Honkongā, Siņdzjanā un Dienvidķīnas jūrā.

ASV bez vēstniecības Pekinā ir konsulāti vēl vairākās Ķīnas pilsētās - Šanhajā, Guandžou, Šenjanā un Uhaņā, kā arī īpašajā administratīvajā teritorijā Honkongā.

Arī Ķīnai ir vairāki konsulāti ASV.