Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Rinkēvičs: Latvijas interesēs ir atjaunot brīvu kustību Šengenas zonā

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Latvijas interesēs ir atjaunot brīvu kustību Šengenas zonā, tāpēc ir nepieciešama arī vienota pieeja attiecībā uz trešo valstu pilsoņu ierašanos tajā, lai novērstu iespējamus ierobežojumus starp zonas valstīm, uzsver ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

LETA jau vēstīja, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis otrdien vienojušās no 1.jūlija atvērt bloka ārējās robežas 15 trešo valstu pilsoņu ieceļošanai, taču tas neattiecas uz ASV, kur joprojām plosās Covid-19 epidēmija. "Drošo valstu" sarakstā iekļauta Alžīrija, Austrālija, Gruzija, Japāna, Jaunzēlande, Kanāda, Maroka, Melnkalne, Ruanda, Serbija, Dienvidkoreja, Taizeme, Tunisija un Urugvaja.

Šajā sarakstā iekļauta arī Ķīna, taču ķīniešiem ieceļošana tiks atļauta, ja Pekina no savas puses atcels ieceļošanas ierobežojumus ES pilsoņiem. Paredzēts, ka saraksts tiks pārskatīts ik pēc divām nedēļām.

Kā aģentūru LETA informēja ārlietu ministra padomnieks Mārtiņš Drēģeris, Latvija pievienojas šim Eiropadomes lēmumam, jo galvenais kritērijs par ieceļošanas iespējām ES no trešajām valstīm tiek noteikts, vadoties no epidemioloģiskajiem kritērijiem.

Rinkēvičs skaidroja, ka šīs valstis tiks iekļautas Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājas lapā pieejamajā tabulā par valstu saslimstības rādītājiem. Uz "drošā valsts" saraksta rezidentiem netiks attiecināta pašizolācijas prasība, jo šo valstu saslimstības rādītāji ir zem Latvijā noteiktajiem 15 gadījumiem uz 100 000. Turklāt ES "drošais valstu" saraksts tiks pārskatīts ik pēc divām nedēļām, balstoties uz epidemioloģiskās situācijas attīstību.

Ministrs akcentēja, ka Covid-19 izplatības ierobežošanas loģika prasa sabalansētu pieeju attiecībā uz atgriešanos pie "normalitātes" arī attiecībā uz ceļošanas atjaunošanu ārpus Šengenas zonas.

"Latvijas prioritāte saglabājas sabiedrības veselības aizsardzība un Covid-19 izplatības kontrolēšana, tāpēc atzinīgi vērtējam, ka ES "drošo valstu" sarakstā ir tikai valstis, kurās saslimstība ar Covid-19 ir aptuveni ES vai zemākā līmenī," uzsvēra Rinkēvičs.