Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Bez atbrīvošanas no atlikušajām saistībām izbeigts Krapānes maksātnespējas process

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Saeimas deputātes Ievas Krapānes (KPV LV) maksātnespējas process izbeigts bez atbrīvošanas no atlikušajām saistībām, liecina Zemgales rajona tiesas lēmums.

Tiesas lēmumā cita starpā norādīts, ka pēdējais saistību dzēšanas plānā paredzētais maksājums Krapānei bija jāveic 2019.gada 10.oktobrī, taču tikai 2020.gada 17.aprīlī parādniece iesniedza tiesā pieteikumu par saistību dzēšanas procedūras izbeigšanu. Tiesa norāda, ka viens no parādnieka pienākumiem saistību dzēšanas procedūras laikā ir iesniegt tiesā pieteikumu par saistību dzēšanas procedūras izbeigšanu, ja saistību dzēšanas plāns ir izpildīts.

Tiesa secinājusi, ka parādnieces ienākumi saistību dzēšanas procedūras laikā palielinājās, viņai kļūstot par deputāti 2018.gada rudenī. Saistībā ar to deputātei saistību dzēšanas plāna grozījumi bija jāiesniedz tiesā jau 2018.gadā, ko viņa neizdarīja, teikts lēmumā.

Tiesa konstatēja, ka saistību dzēšanas procedūrā Krapānes maksājumi kreditoriem nav bijuši 1/3 apmērā no ienākumiem, ko paredzēja saistību dzēšanas plāns.

Tiesa secināja, ka pie norādītajiem apstākļiem Krapānes saistību dzēšanas procedūra un maksātnespējas process izbeidzams, neatbrīvojot viņu no atlikušajām saistību dzēšanas plānā norādītajām saistībām.

Zemgales rajona tiesas lēmumā norādīts, ka tas nav pārsūdzams un stājas spēkā nekavējoties. Lēmums tika pieņemts 18.jūnijā.

Kā ziņots, lieta tika skatīta pēc maksātnespējas administratora Andreja Voroncova pieteikuma, kurš iepriekš aģentūrai LETA skaidroja, ka deputātei pēc ienākuma palielināšanās bija jāizpilda pienākums veikt lielākus maksājumus par kredītsaistībām, ko viņa nedarīja.

Maksātnespējas administrators vērsa uzmanību, ka pēc ievēlēšanas Saeimā palielinājās Krapānes ienākumi, tāpēc viņai bija jāgroza iepriekš noteiktais maksājumu plāns un proporcionāli arī jāpalielina maksājumi par kredītsaistībām. Taču deputāte to ilgstoši nedarīja, skaidroja Voroncovs.

Pēc tam, kad viņš rakstiski aicināja Krapānei atbilstoši noteiktai procedūrai lūgt tiesu izbeigt maksātnespējas procesu, deputāte šādu lūgumu tiesā esot iesniegusi. Tiesa vēl iepriekš pavasarī, iepazīstoties ar informāciju, ka Krapānes ienākumi ir pieauguši, esot konstatējusi, ka deputātei nepienākas iespēja izbeigt maksātnespējas procesu ar atbrīvojumu no saistībām, norādīja maksātnespējas administrators.

Voroncovs skaidroja, ka, ņemot vērā tiesas konstatēto, viņam bija pienākums vērsties tiesā un aicināt izbeigt maksātnespējas procesu, neatbrīvojot Krapāni no atlikušajām saistībām. "Šāda situācija ir izveidojusies, jo deputāte nav godprātīgi pildījusi savu pienākumu maksātnespējas procesā - paziņot par ienākumu palielināšanos," skaidroja administrators.

Kā ziņots, Krapāne saskata politisku pasūtījumu viņas maksātnespējas procesa administratora un tiesneša nomaiņā, kuri uzrauga šo procesu.

Publiski pieejamā informācija gan liecina, ka Krapānas maksātnespējas procesa administrators kopš tā sākuma bija Ilgvars Bitāns, taču viņam šī gada martā beidzās amata apliecības termiņš, un viņš vairs nav atrodams aktīvo administratoru sarakstā. Tādēļ tiesa pērn decembrī pieņēma lēmumu par Krapānes maksātnespējas procesa administratoru nozīmēt Voroncovu.

Pērn spēkā stājās grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas cita starpā nosaka, ka maksātnespējas administratoru rinda vairs netiek publicēta un nav redzama arī administratoriem.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Krapāne, maksātnespējas process tika sākts saistībā ar viņas pirms apmēram desmit gadiem doto galvojumu par bijušā vīra ņemto kredītu.

Viņa iepriekš norādīja, ka ir nomainījies maksātnespējas administrators un atbildīgais tiesnesis un šī situācija varot ietekmēt lēmumu par saistību izpildes akceptēšanu, norāda politiķe. Ja netiks akceptēts, ka saistības ir izpildītas, tad līdz šim veiktie maksājumi būs izsēti "vējā", norādīja Krapāne.

Viņa gan atzīst, ka nepārzināja visu maksātnespējas regulējumu. No politiķes teiktā izriet, ka viņa nebija atbilstoši noteiktajai kārtībai informējusi maksātnespējas administratoru par savu ienākumu pieaugumu, kļūstot par Saeimas deputāti.

Maksātnespējas procesa atbildīgo personu nomaiņā Krapāne saskata, ka tas ir politisks pasūtījums saistībā ar viņas darbu, vadot elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes jeb OIK parlamentārās izmeklēšanas komisiju. Viņa norādīja, ka tad, kad gāja strādāt OIK komisijā, politiķe jau esot saņēmusi brīdinājumu, ka pret viņu vērsīsies.

Krapāne skaidro, ka vienmēr biju vērsta uz sadarbību ar banku kredīta atmaksā un, ja viņas maksātnespējas process netiks noslēgts ar atzinumu par saistību izpildi, tad politiķe arī turpmāk plāno sadarboties ar kredīta devēju.

Lai gan bijušais vīrs tagad esot veiksmīgs uzņēmējs Norvēģijā, tomēr tā, kā viņam ienākumus uzrādījās minimālā alga, viņš jau savu maksātnespējas procesu ir noslēdzis, skaidroja politiķe. Politiķe gan uzskata, ka būtu kriminālprocesā jāvērtē, kā cilvēkam, kuram pēc būtības ir ienākumi, tika ļauts noslēgt maksātnespējas procesu. Krapāne norāda, ka šajā situācija viņa apmēram divus gadus ir veikusi maksājumus par "blēža" ņemto kredītu.