Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

ZZS: Nepieciešams skaidrs redzējums izejai no ārkārtas situācijas

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Beidzoties ārkārtas situācijai, nepieciešams skaidrs redzējums par to, kāds atbalsts būs pieejams uzņēmējiem, darba ņēmējiem un tiem, kuri darbu zaudējuši, uzskata Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). Valdība tā vietā vēlas sev paplašināt pilnvaras un neierobežoti dalīt valsts budžeta līdzekļus, liecina Saeimā izskatīšanai iesniegtie likumprojekti, ar kuriem iecerēts regulēt situāciju un kontrolēt Covid-19 izplatību Latvijā pēc ārkārtējās situācijas beigām 9.jūnijā.

"Izskatās, ka tiek gatavota 2 miljardu sadalīšanas ballīte, kam maz sakara ar tautsaimniecības vajadzībām. Jārēķinās, ka aizņemta nauda reiz būs arī jāatdod," uzsver ZZS priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Regulējums pārejai no ārkārtējās situācijas uz normālu dzīvi ir svarīgs, bet valdības sagatavotais projekts paredz tikai dīkstāves pabalstu maksāšanu līdz 30.jūnijam, neiezīmējot konkrētus atbalsta pasākumus pēc tam.

Vienlaikus valdība iecerējusi sev plašas pilnvaras pārdalīt valsts budžeta līdzekļus no vienas programmas uz citu un palielināt valsts aizņēmumus bez Saeimas piekrišanas, atsakoties no budžeta deficīta ierobežojumiem.

Krīzes laikā ir svarīgi rīkoties un atbalstu piešķirt ātri, akcentē ZZS. Līdz šim valdība vienojusies par atbalstu vairākām nozarēm, taču maz naudas praktiski nonācis līdz uzņēmējiem un iedzīvotājiem.

Viena no lielākajām kļūdām ZZS ieskatā: atbalsts bijis sarežģīti administrējams un birokrātisks. Kultūra un tūrisma nozare, kas visvairāk cietušas, atbalstu vispār līdz šim nav saņēmušas. Krīzes situācijā tempam ir būtiska nozīme, tāpēc nedrīkst kavēties.