Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

NOVADU REFORMA: likumprojekta izskatīšana šodien ritējusi krietni raitāk

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Administratīvi teritoriālās reformas (ATR) likumprojekta izskatīšana galīgajā lasījumā Saeimā šodien ritēja krietni raitāk, nekā iepriekšējā posmā, kad likumprojekts tika skatīts otrajā lasījumā.

Šodien Saeima, sākot darbu plkst.14, paguva izskatīt 75 no kopumā 377 iesniegtajiem priekšlikumiem.

Savukārt, kad Saeima likumprojektu izskatīja otrajā lasījumā, pirmajā dienā, sēdē pavadot aptuveni 11 stundas, deputātiem bija izdevies tikt galā vien ar 20 priekšlikumiem. Ja otrajam lasījumam tika iesniegti 316 priekšlikumi, tad likumprojekta trešajam lasījumam saņemto rosinājumu apjoms ir lielāks.

Iespējams, ka šoreiz debates nav tik aktīvas, jo koalīcija un daļa opozīcijas panākusi vienošanos vairākos jautājumos, par kuriem abām pusēm bija domstarpības. Piemēram, panākta vienošanās, ka Ventspilij un Jelgavai tomēr netiks pievienotas tuvējā novada vai novadu teritorijas.

Tāpat, iespējams, debates ir īsākas, jo šodien pirmo reizi e-Saeimas sistēmā notiekošajā sēdē nepiedalījās vairāki pie frakcijām nepiederošie opozīcijas deputāti. Šie politiķi uzskata, ka sēdes norise e-Saeimas sistēmā ir pretrunā ar Satversmi.

Otrā lasījuma izskatīšana, neskatoties uz lēno tempu tās sākumā, gan uzņēma strauju tempu, valstī ieviešot ārkārtējo situāciju. Toreiz opozīcija un koalīcija vienojās raiti izskatīt likumprojektu, domstarpības atliekot uz likumprojekta trešo lasījumu.

Atbalstu koalīcijas vidū neguva ne vien opozīcijas, bet arī atsevišķu koalīcijas politiķu priekšlikumi. Negūstot atbalstu saviem priekšlikumiem ne tikai koalīcijā, bet arī frakcijā, deputāts Andris Kazinovskis lēmis izstāties no Jaunās konservatīvās partijas Saeimas frakcijas.

Saeimas sēdē izsludināts pārtraukums līdz ceturtdienai, 28.maijam. Šo Saeimas sēdi paredzēts turpināt pusstundu pēc tam, kad būs beigusies cita, 28.maija Saeimas sēde par citiem jautājumiem.