Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Covid-19 nav uzvarēts! Rinkēvičs piekodina ievērot konkrētās valsts normatīvos aktus

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Jaunais koronavīruss vēl nav uzvarēts un, neskatoties uz Baltijas valstu iekšējo robežu atvēršanu brīvai iedzīvotāju kustībai, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotājiem ir rūpīgi jāievēro katrā valstī noteiktie normatīvi, Baltijas valstu kopīgajā preses konferencē žurnālistiem sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Kā ziņots, piektdien Rīgā tikās Rinkēvičs, Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs un Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu, lai parakstītu saprašanās memorandu par ceļošanas ierobežojumu atcelšanu starp Latviju, Igauniju un Lietuvu autotransportam, dzelzceļa, gaisa un jūras transportam un sadarbību Covid-19 krīzes laikā.

Rinkēvičs pastāstīja, ka ministru tikšanās un darbs pie memoranda noritēja vairākas nedēļas. Viņš pauda gandarījumu, ka pēc divu mēnešu Baltijas valstu sekmīgās cīņas ar Covid-19 pandēmiju, Latvija, Lietuva un Igaunija var atvērt savas robežas savstarpējai ceļošanai.

"Jāizsaka pateicība visiem mediķiem, veselības ekspertiem un Baltijas valstu sabiedrībām, kas bijušas disciplinētas un strādājušas daudz, lai mēs varētu pakāpeniski atvieglot gan ierobežojumus, gan arī atļaut ceļošanu," sacīja ministrs.

Viņš norādīja, ka šis solis un vienošanās nosaka arī institucionālo sadarbības rāmi, jo robežas jau ir atvērtas kopš pusnakts. Viņaprāt, memorands paver ceļu ne tikai brīvai ceļošanai, bet arī zināmai ekonomiskai aktivitātei.

"Vienlaikus es aicinu visus apzināties, ka jaunais koronavīrus vēl nav uzvarēts, piesardzības pasākumi ir spēkā, un darbi, ko esam sākuši, jāturpina. Tāpēc Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotājiem, ja tie ceļo, rūpīgi jāizturas pret visiem padomiem, ko snieguši epidemiologi. Jāpalīdz ir ne tikai ekonomikai atgūties, bet jāturpina arī cīņa ar Covid-19," uzsvēra Rinkēvičs.

Reinsals Igaunijas iedzīvotāju vārdā izteica pilnīgu solidaritāti latviešiem un lietuviešiem cīņā ar jauno koronavīrusu. Tāpat viņš izteica līdzjūtību visiem Baltijas valstu iedzīvotājiem, kuri zaudējuši tuviniekus pandēmijas laikā. Igaunijas ārlietu ministrs pauda cieņu ārstiem, kas atrodas pirmajās rindās, glābj cilvēku dzīvības un pasargā mūs visus.

"Manuprāt, šis ir vēsturisks moments mūsu kopīgajā ceļā uz normalitāti. Lai [varētu atvērt Baltijas valstu iekšējās robežas] savstarpēji bija skaidra izpratne par drošības mēriem, kas neļautu vīrusam izplatīties tālāk. Tāpat mums ir līdzīga epidemioloģiskā situācija visās Baltijas valstīs. Šie bija priekšnoteikumi, lai vienošanos varētu parakstīt," sacīja Igaunijas ārlietu ministrs.

Viņš stingri uzsvēra, ka cilvēki, kuriem ir Covid-19 simptomi, nedrīkst ceļot. Pēc noteikumiem, cilvēkiem ar Covid-19 simptomiem ir jādodas pie ārsta, vai arī jāpaliek mājās un jāievēro pašizolācija.

Viņš norādīja, ka, iespējams, ar laiku Baltijas kopīgā telpa varētu paplašināties, ja tas būs droši. Viņaprāt, tā sauktais "Baltijas burbulis" ir precedents valstu nacionālajai sabiedrībai. Viņš uzsvēra, ka Baltijas valstu vidū valda uzticēšanās. Lietuva, Igaunija un Latvija informē vienu otru gan par saslimušo skaitu, gan par veselības aprūpes darbu šajā laikā. Tāpat notiek sadarbība jautājumā, kas attiecas uz starptautiskajiem ceļojumiem.

"Izsaku cieņu maniem kolēģiem, jo, lai mēs nonāktu līdz [Baltijas valstu iekšējo robežu atvēršanai] bija jāiegulda milzīgs darbs. Turklāt robežu atvēršana sniedz arī psiholoģiski atspaidu cilvēkiem Baltijas valstīs," pauda Igaunijas ārlietu ministrs.

Linkevičs savu uzrunu iesāka ar joku, norādot, ka ārlietu ministriem aizliegums divus mēnešus ceļot ir liels izaicinājums. Viņaprāt, ārlietu ministri ir priecīgi par pirmo ārvalstu vizīti.

Preses konferencē viņš pieminēja Baltijas ceļu, kas pirms 30 gadiem palīdzēja sagraut "dzelzs priekškaru". Viņaprāt, arī šodien ir kas līdzīgs Baltijas ceļam, kopīgi un koordinēti strādājot notiek centieni pieveikt jauno koronavīrusu.

"Zināmā mērā mēs varam kalpot par paraugu citiem. Kad mēs sākām cīņu ar Covid-19 pandēmiju, Baltijas valstis to darīja individuāli, ieviešot robežkontroli un dažāda veida ierobežojumus. Viena no četrām brīvībām, ko baudām Eiropas Savienībā, proti, cilvēku brīva kustība, strauji tika pārtraukta. Psiholoģiski tas nenāca par labu ne sociālajai komunikācijai, ne arī uzņēmējdarbībai," skaidroja Lietuvas ārlietu ministrs.

Viņš turpināja, skaidrojot, ka Baltijas valstis cenšas īstenot izejas no Covid-19 krīzes stratēģiju un taktiku, darīt to koordinēti, atbildīgi un nesasteidzot notikumus. Memorands ne tikai formāli atver Baltijas valstu iekšējās robežas, bet iezīmē arī ciešāku sadarbību starp dažādām institūcijām - starp Veselības un Iekšlietu ministriju, kurām ir jāapmainās ar informāciju, kā arī ar labās prakses piemēriem, viņš sacīja.

"Mēs ceram, ka varēsim izkļūt no šīs situācijas koordinētākā ceļā. Ja izaicinājumi turpināsies, un, iespējams, mums nāksies saskarties ar otru Covid-19 saslimšanas vilni, mēs būsim labāk sagatavojušies," tādu pārliecību pauda Linkevičs.

LETA jau vēstīja, ka bez ierobežojumiem Lietuvā, Igaunijā un Latvijā var ceļot Baltijas valstu valstspiederīgie un personas, kurām ir tiesības uzturēties šajās valstīs, ja šīs personas pēdējās 14 dienās nav bijušas ārpus Baltijas valstīm, ja tām nav noteikta pašizolēšanās, kā arī ja ceļotājiem nav elpošanas ceļu infekcijas pazīmes.