Polijas eksprezidenti un ekspremjeri mudina boikotēt balsojumu pa pastu

© Pixabay

Vairāki Polijas bijušie prezidenti un premjerministri paziņojuši, ka nepiedalīsies šobrīd plānotajā prezidenta vēlēšanu balsojumā pa pastu un mudinājuši iedzīvotājus rīkoties tāpat.

Paziņojumu parakstījušo vidū ir eksprezidenti Lehs Valensa, Aleksandrs Kvasņevskis un Broņislavs Komorovskis, kā arī seši ekspremjeri.

Vēlēšanām ir jānotiek tā, lai tiktu garantēta balsojuma slepenība, kā arī lai nebūtu šaubu par to godīgumu un vispārējo raksturu.

Procedūrā, kāda tā paredzēta balsojumā pa pastu, ko cenšas "izstumt cauri" valdošā nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS), nav garantiju, ka šie nosacījumi tiks ievēroti.

"Balsojums pa pastu atbilstoši valdošās partijas piedāvātajai formulai un laika nosacījumiem būs pseidovēlēšanas," teikts paziņojumā.

Ar balsojuma rīkošanu pandēmijas apstākļos tiek apdraudēta pilsoņu veselība, brīdina paziņojumu parakstījušie.

Polijā prezidenta vēlēšanas plānotas 10.maijā, bet, ņemot vērā koronavīrusa pandēmiju, PiS ierosinājusi vēlēšanas rīkot, valsts mērogā organizējot balsojumu pa pastu.

Iebildumus pret šādu balsojuma formu jau paudusi opozīcija.

Likums par balsojumu pa pastu vēl nav spēkā, un, domājams, tā liktenis tiks izšķirts parlamentā tikai nākamajā nedēļā - dažas dienas pirms iecerētā balsojuma.

Aptauju līderis šobrīd ir pašreizējais prezidents PiS atbalstītais Andžejs Duda, kuram uzvara tiek prognozēta jau pirmajā kārtā.

Svarīgākais