Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Politika

Latvijas Zaļā partija: Jāatceļ ierobežojumi fiziskām aktivitātēm

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

“Jau vairāk kā mēnesi, kopš Latvijā noteikts ārkārtas stāvoklis dēļ pandēmijas Covid19, liegums darbojas arī attiecībā pret sporta aktivitātēm, tai skaitā brīvā dabā. Fiziskās nodarbības svaigā gaisā ir viens no galvenajiem priekšnoteikumiem labas fiziskās formas un veselības saglabāšanai, ko nevar aizstāt vingrojumi mājās. Tādēļ Latvijas Zaļās partijas (LZP) šīs trešdienas valdes lēmums ir aicināt valdību izvērtēt ierobežojumu atcelšanu fiziskām un sporta aktivitātēm (īpaši bērniem un jauniešiem), kas notiek atklātās teritorijās un ļauj ievērot epidemioloģiskās piesardzības nosacījumus”, informē Edgars Tavars, LZP valdes priekšsēdētājs.

Ilgstoša atrašanās pie viedierīcēm un televīzijas ekrāniem skolu tālmācības procesa laikā, bērnos rada ne tikai paaugstinātu stresu un trauksmes līmeni, bet arī negatīvi ietekmē bērnu un jauniešu veselību, un psiholoģisko stāvokli. Īpaši grūts šis laiks ir tiem cilvēkiem, kuru ikdiena bijusi sporta aktivitātēm piesātināta. Sadarbībā ar sporta speciālistiem un sporta federācijām, Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) būtu jārisina jautājums par ierobežojumu atcelšanu tādiem sporta veidiem, kas ļauj ievērot distancēšanās un piesardzības pasākumus, piemēram, orientēšanās, pludmales volejbols, individuālās vieglatlētikas disciplīnas atklātos stadionos pēc stingriem epidemioloģiskiem nosacījumiem un citi. Gan amatieru, gan profesionālajā sportā neregulārā fiziskā slodze var atstāt negatīvu ietekmi ne tikai uz rezultātu, bet sportista veselību, jo pašrocīgi treniņi, bez trenera un fizioterapeitu atbalsta, var radīt traumas un paliekošas veselības problēmas.

“Veselā miesā vesels gars, tādēļ, apzinoties, ka laba fiziskā veselība ir priekšnosacījums arī kvalitatīvai dzīvei šajos grūtajos laikos, jāatļauj atsākt nūjot, skriet (arī stadionos), spēlēt futbolu, tenisu, orientēties mežā utml., īpaši bērniem. Pietiks bojāt sabiedrības veselību, aiz slēgtām durvīm turot stadionus, baseinus, bērnu un jauniešu sporta centrus. Ir jāievēro distancēšanās nosacījumi un jāatjauno sabiedrības fiziskās aktivitātes, kaut nepilnīgi, bet tas ir jādara!”, norāda E.Tavars.