Pagaidām nelemj piešķirt papildu naudu zinātniekiem Covid-19 izpētei

© AP/SCANPIX/LETA

Valdību veidojošās partijas pagaidām vēl nav lēmušas par papildu līdzekļu piešķiršanu zinātniekiem Covid-19 izpētei.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) bija rosinājusi piešķirt papildu līdzekļus vismaz 30 miljonu eiro apmērā turpmāko gadu laikā zinātniekiem Covid-19 izpētei, aģentūru LETA informēja politiskais spēks.

Atbilstoši Latvijas zinātnieku saimes aicinājumam, ko formulējusi Latvijas Jauno zinātnieku apvienība, VL-TB/LNNK ieskatā, būtu steidzami jālemj par trīs veida ieguldījumiem zinātnē. Pirmkārt, esot jālemj par piecu miljonu eiro atvēlēšanu valsts pētījumu programmai Covid-19 apkarošanai trīs sadaļās - medicīnā, inženierzinātnēs un ekonomikā. Otrkārt, esot jāpiešķir pieci miljoni eiro "zinātnes bāzē", lai no 2021.gada pārietu uz rezultātā orientētu sistēmu. Treškārt, esot jālemj arī papildu pieciem miljoniem eiro šogad un tuvākos divus gadus, lai finansētu vairāk ārvalstu ekspertu izcili novērtētus pētniecības projektus.

Dzintars pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes žurnālistiem sacīja, ka valdības partneri šodien runājuši par VL-TB/LNNK priekšlikumu. Politiķis pavēstīja, ka līdz šim partneru attieksme pret šādu priekšlikumu nav bijusi noraidoša, taču arī konceptuāls atbalsts izteikts netika.

Jaunās konservatīvās partijas Saeimas frakcijas vadītājs Juris Jurašs akcentēja, ka jebkura krīze ir liels iespēju laiks, kas ļauj vieglāk izprast lietas, kas būtu jāmaina un kas būtu jādara, lai varētu straujāk izrauties, izejot no krīzes.

Viņš pauda, ka jautājums par zinātnes finansēšanu ir ļoti aktuāls, jo ir jāsaprot, ka izglītība un zinātne ir nākotnes jautājums. "Ja esam gatavi atbalstīt augstās pievienotās vērtības zinātnes nozari, tad tas nākotnē noteikti atmaksāsies. Tas būtu tikai tālredzīgi, ja mēs varētu izšķirties par to, ka šī nozare jāatbalsta," sacīja Jurašs.