Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Katra frakcija Saeimas sēžu laikā varētu pulcēties savā parlamenta zālē

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Varētu apsvērt iespēju Saeimas sēdi rīkot, katrai frakcijai un pie frakcijām nepiederošajiem deputātiem pulcējoties savā parlamenta zālē, pastāstīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Mūrniece norādīja, ka apsver dažādas iespējas, kā Saeimai sanākt uz sēdēm ārkārtējās situācija laikā - viens variants būtu attālināti izmantojot kādu informācijas tehnoloģiju platformu, bet otrs būtu, ka Saeimas sēde nenotiktu vienā zālē, bet katra frakcija sanāktu atsevišķā pietiekoši lielā parlamenta zālē. Tas paredzētu, ka arī pie frakcijām nepiederošie deputāti sēdētu savā atsevišķā zālē.

Šis jautājums gan vēl ir jāapspriež ar Saeimas frakciju priekšsēdētājiem Frakciju padomē, kā arī vēl jāvērtē, vai to ir iespējams tehniski pietiekoši ātri realizēt, skaidroja Mūrniece. Lai šo pieeju īstenotu no zālēm jānodrošina translācija, lai deputāti varētu debatēt, tāpat jānodrošina arī balsošanas iespēja, skaidroja Saeimas priekšsēdētāja.

Šāda iecere būtu īstenojama, lai Covid-19 izplatības apstākļos deputāti, kuri piedalās Saeimas sēdē, pulcētos pēc iespējas mazākā cilvēku lokā, skaidroja politiķe. Jautājums ir izrunāts ar Saeimas Juridiskā biroja vadību un juridisku šķēršļu šai pieejai nav, norādīja Mūrniece.

Viņa informēja, ka paralēli Saeimas Administrācija šodien ir aktīvi sākusi sarunas ar vairākām IT kompānijām par attālinātu Saeimas sēžu nodrošināšanas iespēju. Pašlaik ir saprasts, ka ir zināmas tehniskas problēmas, kas vēl ir jāatrisina, tāpat ir jāievēro drošības prasības, skaidroja Mūrniece.

Kā ziņots, līdz ar Covid-19 izplatību aktualizējies jautājums par Saeimas drošas sanākšanas iespējām. Jautājums kļuvis vēl aktuālāks līdz ar deputāta Artusa Kaimiņa saslimšanu ar Covid-19.

Jau vēstīts, ka jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 pēdējā diennaktī apstiprināta vēl 17 cilvēkiem, līdz ar to kopumā ar to valstī saslimuši 197 cilvēki, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija.

Iepriekšējā diennaktī veikti 692 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, savukārt līdz šim Latvijā kopā veikti 6806 izmeklējumi personām ar aizdomām par Covid-19.