Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Kādreizēja Kaimiņa partijas biedre Liepiņa varētu rosināt viņa atcelšanu no komisijas vadītāja amata

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāte, opozīciju pārstāvošā Linda Liepiņa pieļauj iespēju rosināt parlamenta deputāta, sava bijušā partijas biedra Artusa Kaimiņa atcelšanu no šīs komisijas vadītāja amata, jo politiķis esot melojis par savas saslimšanas ar Covid-19 apstākļiem.

Liepiņa ir pārliecināta, ka Kaimiņam šajā situāciju "nav morālu tiesību" būt Cilvēktiesību komisijas vadītāja amatā. Politiķe aģentūrai LETA pauda viedokli, ka pēc publiski izskanējušās informāciju esot "nenoliedzami skaidrs", ka, aprakstot kādu no savas dzīves epizodēm saistībā ar Covid-19 saslimšanu, Kaimiņš melojot.

Saistībā ar Covid-19 saslimšanu ir absolūti nepieņemami melot, un šajā gadījumā tas parāda augstas amatpersonas totālu bezatbildību un nerēķināšanos ar sabiedrību, izteicās Liepiņa un norādīja, ka pat, ja cilvēkam ir iesnas, tad citi deputāti rīkojas piesardzīgi un ievēro pašizolāciju. Politiķe skaidroja, ka vispirms jāsagaida Cilvēktiesību komisijas sēde un tad varētu vērtēt, vai rosināt Kaimiņa atbrīvošanu no amata.

Liepiņa pastāstīja, ka viņas analīzes uz Covid-19 ir negatīvās, tomēr līdz 30.martam deputātei līdzīgi kā citiem kolēģiem, kuri piedalījušies 16.marta Saeimas ārkārtas sēdē, ir jāpavada pašizolācijā.

Kā ziņots, koalīcijas vairākums neatbalsta politiskas sekas saistībā ar Kaimiņa rīcību, iespējams, maldinot par paša inficēšanos ar Covid-19 iespējamajiem apstākļiem, izriet no politiķu teiktā pēc valdību veidojošo partiju sanāksmes noslēgšanās.

Zaļo un zemnieku savienības valde aicinājusi lemt par Kaimiņa atstādināšanu no Cilvēktiesību komisijas vadības un liegt viņam piedalīties koalīcijas partiju sadarbības sanāksmēs.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāta Kaimiņa saslimšanas ar Covid-19 dēļ Slimību profilakses un kontroles cents jau ir izmeklējuši vai izmeklēs visus parlamentāriešus un citus parlamenta darbiniekus. Tāpat cilvēkiem, kuri ir kontaktējušies ar Kaimiņu, turpmākās 14 dienas ir jāpavada pašizolācijā, sekojot līdzi savam veselības stāvoklim un nepieciešamības gadījumā vēršoties pēc mediķu palīdzības.

Ņemot vērā, ka Kaimiņš kontaktējies arī ar valdības pārstāvjiem un piedalījies koalīcijas partiju Sadarbības padomes sēdēs, pašizolēties nepieciešams arī valdības locekļiem, tostarp Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV).

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) LTV uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi, lai infekcijas pārnese nekļūst nekontrolējama un lai medicīnas darbinieki joprojām spēj izsekot inficēšanās avotiem, tāpēc nepatīkams esot Saeimas deputāta Kaimiņa gadījums, kurš maldinot par paša inficēšanās ar Covid-19 iespējamajiem apstākļiem. "Man šķiet nepieņemami, ka augsta amatpersona, kas lemj par ierobežojumiem sabiedrībai, pati tos pārkāpj," Kaimiņa rīcību komentēja ministre.

Tikmēr to, vai Kaimiņš ievērojis valstī noteiktās ārkārtējās situācijas ierobežojumus un aizliegumus, vērtēs Valsts policija, kur saistībā ar šo gadījumu sākta administratīvā lietvedība.